Galette med sötpotatis
07 feb, 2020
AvRedaktionen
En galette är en paj som inte bakas i en form. Denna variant med sötpotatis är god, matig och lättlagad.
Annons
4 portioner
Du behöver:
250 g havregryn
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
½ dl olivolja
½ dl vatten
Fyllning:
200 g sötpotatis
1 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar
150 g fetaost
1 kvist rosmarin
Gör så här:
- Mixa havregrynen till ett fint mjöl.
- Dela ägget i gula och vita.
- Blanda ner salt, bakpulver och olja i äggvitan och rör sedan ner blandningen i havremjölet.
- Blanda till en smulig deg.
- Tillsätt vatten, 1 msk i taget och arbeta till en smidig och mjuk deg.
- Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut till en rektangel.
- Dra loss det översta papperet och flytta över degen till en ugnsplåt.
- Värm ugnen till 200°.
- Skala sötpotatisen, skär i tunna skivor.
- Vänd skivorna i olivolja och fördela över degen.
- Krydda med salt och peppar.
- Smula fetaost och rosmarin över.
- Vik in degens kanter över fyllningen.
- Pensla kanterna med äggula och strö lite havregryn över.
- Baka i ugnen i 30–40 minuter tills spröd och gyllene.
Av: Emma Martiny
Foto: Nina Malling, Winnie Methmann
LÄS MER:
Annons