Gelégodisar med passionsfrukt
20 mar, 2025
Tänk vad läckert att ställa fram en skål fyllt med eget hemgjort gelégodis med smak av passionsfrukt. Det är lördagsgodis deluxe!
Annons
Gelégodisar med passionsfrukt
Tänk på att det tar någon dag för godiset att stelna ordentligt.
65 stycken
Annons
Tid: 1 dygn
Du behöver:
2 dl strösocker (180 g)
½ dl glukossirap (65 g)
¾ dl vatten (75 g)
12 gelatinblad
7 kuber frysta passionsfrukter (ca 100 g passionsfruktskött)
½ tsk citronsyra
Strösocker att doppa i
Gör så här:
- Koka socker, glukossirap och vatten i en tjockbottnad kastrull utan att röra om för mycket, låt koka till 140º. Lägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten.
- Tina och sila passionsfrukten i en finmaskig sil så du får bort kärnorna. Rör ner passionsfruktspurén i glukosblandningen och koka ihop till 115º. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur vätskan.
- Ta av koket från värmen. Tillsätt citronsyra och de urkramade gelatinbladen. Rör runt tills allt har lösts upp.
- Häll smeten i små silikonformar. Eller häll den i en rektangulär form, ca 25 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i rumstemperatur i ca 1 dygn.
- Ploppa ut godisarna ur silikonformen och vänd runt dem i socker. Eller lyft upp den rektangulära massan, vänd i strösocker och skär i lagom stora rutor.
Foto: Lisa Björner
Annons