Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Ghriba – krackelerade småkakor

27 aug, 2024
AvRedaktionen ELLE
Recept på ghriba – krackelerade småkakor
Ulrika Pousette
Den här traditionella marockanska småkakan ghriba är härligt segmjuk och ofta glutenfri – här är Camilla Hamids bästa recept.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #3 – Saftig morotskakaBrand logo
Bakat och klart #3 – Saftig morotskaka

Ghriba – krackelerade småkakor

Det som utmärker den här traditionella marockanska småkakan är den spruckna ytan.

Så bakar du ghriba – kracklerade småkakor från Marocko
Ulrika Pousette
Annons

Ca 20 kakor

Du behöver:

5 dl (250 g) mandelmjöl el annat nötmjöl
1 dl (90 g) strösocker
50 g rumsvarmt smör
1 dl (40 g) kakao
1 tsk (5 g) bakpulver
1 msk (20 g) glykos
1 krm salt
1 ägg
Finrivet skal från 1 apelsin

Garnering:

½ dl (45 g) strösocker
1 dl (60 g) florsocker
20 valnötshalvor för garnering

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175º, över- och undervärme.
  2. Arbeta ihop alla ingredienser till kakorna till en formbar och lite kladdig deg. Dela degen i cirka20 bitar och forma till jämna bollar.
  3. Rulla bollarna i strösocker och sedan i florsocker. Sprid ut bollarna på en plåt med bakplåtspapper och tryck ner en valnötshalva i varje kaka så att ytan på kakorna spricker.
  4. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  5. Låt kakorna svalna helt på plåten innan servering. Förvara dem i en lufttät burk i rumstemperatur.

Recept: Camilla Hamid Foto: Ulrika Pousette
Utdrag ur boken Home sweet home/Polaris

Annons