Ghriba – krackelerade småkakor
27 aug, 2024
AvRedaktionen ELLE
Den här traditionella marockanska småkakan ghriba är härligt segmjuk och ofta glutenfri – här är Camilla Hamids bästa recept.
Annons
Ghriba – krackelerade småkakor
Det som utmärker den här traditionella marockanska småkakan är den spruckna ytan.
Annons
Ca 20 kakor
Du behöver:
5 dl (250 g) mandelmjöl el annat nötmjöl
1 dl (90 g) strösocker
50 g rumsvarmt smör
1 dl (40 g) kakao
1 tsk (5 g) bakpulver
1 msk (20 g) glykos
1 krm salt
1 ägg
Finrivet skal från 1 apelsin
Garnering:
½ dl (45 g) strösocker
1 dl (60 g) florsocker
20 valnötshalvor för garnering
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175º, över- och undervärme.
- Arbeta ihop alla ingredienser till kakorna till en formbar och lite kladdig deg. Dela degen i cirka20 bitar och forma till jämna bollar.
- Rulla bollarna i strösocker och sedan i florsocker. Sprid ut bollarna på en plåt med bakplåtspapper och tryck ner en valnötshalva i varje kaka så att ytan på kakorna spricker.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
- Låt kakorna svalna helt på plåten innan servering. Förvara dem i en lufttät burk i rumstemperatur.
Recept: Camilla Hamid Foto: Ulrika Pousette
Utdrag ur boken Home sweet home/Polaris
Annons