GI-pizza med lufttorkad skinka
Receptet är beräknat till 1 stor pizza
Tomatsås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater (400 gram)
1 msk ajvar relish
1 tsk torkad basilika
salt och svartpeppar
Pizzadeg:
2 ägg
1 krm salt
4 msk olivolja
1 dl grädde eller vatten
3 msk fiberhusk (pulvriserat psylliumfröskal)
Fyllning:
150 g mozzarellaost
2 tsk torkad basilika eller oregano
25 g färsk rucolasallad
3 skivor lufttorkad skinka (t ex parmaskinka)
1–2 tomater
1 msk pinjenötter
några färska basilikablad
Gör så här:
Gör först tomatsåsen: Skala och hacka lök och vitlök fi nt. Hetta upp i en kastrull med olivolja. Bryn lök och vitlök i några minuter. Tillsätt krossade tomater, ajvar relish och basilika. Låt koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna. Sätt ugnen på 200°. Knäck äggen i en skål. Vispa dem med salt, olja och grädde. Tillsätt fi berhusk och låt svälla i några minuter. Späd med mer vätska om det behövs. Bred ut degen på en bakpappersklädd plåt. Bred tomatsås över och toppa med riven mozzarella och torkad basilika. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut pizzan och toppa med rucola, skinka, skivade tomater, pinjenötter och färska basilikablad.
Av: Ulrika Davidsson