Gin & tonic-gravad lax med inlagd gurka
27 maj, 2019
AvRedaktionen
Gillar du också gin & tonic? Då är det här den perfekta rätten för dig! Gin & tonic-gravad lax med inlagd gurka – fungerar både som förrätt och huvudrätt.
Annons
Dags att uppdatera den gravade laxen med pigg gin & tonic-smak!
6–8 personer
Gin & tonic-gravad lax:
600 g sushilax
6 enbär
75 g salt
1/2 dl socker
1/2 dl gin
1 1/2 dl tonic
Limesås:
1 dl crème fraiche
1 lime, saft och rivet skal
1 dl gräddfil
socker
salt och nymalen svartpeppar
Inlagd gurka:
4 snacksgurkor
1/2 dl ättika, 12 %
1/2 dl socker
1/2 dl tonic
Till servering:
4 tunna skivor rågbröd
färska örter
Gör laxen så här:
- Lägg laxen i en liten form, inte mycket större än biten själv.
- Mortla enbär, blanda med salt och socker och klappa in över laxen.
- Häll över gin och tonic och täck formen med plastfolie. Ställ i kylen i 12 timmar, vänd laxen och ställ i kylen ytterligare 12 timmar.
Gör limesåsen så här:
- Rör samman crème fraiche, gräddfil, finrivet limeskal och limesaft.
- Smaka av med socker, salt och peppar.
Gör den inlagda gurkan så här:
- Skölj gurkan och hyvla i tunna skivor på längden.
- Vispa ihop ättika, socker och tonic och häll lagen över gurkorna. Låt dra 10 minuter.
- Ta upp laxfilén ur lagen, klappa torr med hushållspapper.
- Skär i tunna skivor och lägg upp på tallrik tillsammans med inlagd gurka, limesås, rostat rågbröd och örter.
Av: Gitte Heidi Rasmussen, Julie Hey
Foto: Stine Christiansen, Betina Hastoft
Annons