Gits saftiga morotskaka
1 stor kaka
Tips! Vill du förbereda kan kakan bakas i förväg och frysas utan glasyr.
Du behöver:
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk kanel
1/2 msk vaniljsocker
2–3 medelstora morötter (rivna)
1 dl solrosolja
Glasyr:
150 g smör (smält)
150 g philadelphiaost
2 1/2 dl florsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
några droppar färskpressad citronsaft
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en rund form, ca 1 1/2 liter. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Tillsätt de rivna morötterna och oljan, lite i sänder. Blanda ordentligt. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i minst 30–35 minuter, kontrollera med en sticka att den är klar. Stjälp upp den när den svalnat något, och låt den kallna helt.
Rör ingredienserna till glasyren till en slät smet. Bred ut glasyren över kakan. Ställ kallt en stund så att toppingen stelnar något.