3 enkla recept på glögg – ett med prosecco!
1. Isad bubblande fläderglögg
10 glas
Tid: 20 minuter
Ge glöggminglet en extra festlig inramning med bubblande glögg serverad i vackra champagnekupor. En given hit!
Du behöver:
5 dl koncentrerad fläderblomssaft
5 kanelstänger
50 kryddnejlikor
15 hela kardemummakapslar (lätt krossade)
5 cm ingefära (riven)
1 flaska prosecco (750 ml), väl kyld
Gör så här: Blanda alla ingredienser utom proseccon i en kastrull och låt sjuda i 15 minuter, inte koka. Sila blandningen och kyl innan du fördelar den i tio champagneglas. Toppa med kall prosecco och servera genast.
2. Värmande rom- och clementinglögg
10 glas
Tid: 10 minuter
En skvätt rom ger extra sting till den klassiska rödvinsglöggen. Toppa med clementinsaft och julmyset är komplett.
Du behöver:
1 liter rödvinsglögg (alkoholfri eller med låg alkoholhalt)
2 1/2 dl mörk rom
8 clementiner (saft från 6 av dem)
Gör så här: Pressa ut saften ur clementinerna. Blanda med glögg och rom i en kastrull. Hetta upp så det börjar ryka lite, men inte så att det kokar. Skär en clementin i skivor. Servera romglöggen i små glas och garnera med clementinskivor.
Tips! Det går bra att byta ut rom mot whiskey eller någon annan spritsort du tycker om.
3. Kryddig lingonglögg
10 glas
Tid: 15 minuter
Den här julröda glöggen bjuder på en härlig smakkombination av syrligt och kryddigt. Vill du ha lite extra sting går det bra att blanda i en skvätt vodka vid servering.
Du behöver:
1 1/4 liter drickfärdig lingondryck
2–3 kanelstänger
2–3 stjärnanis
5 kardemummakapslar (lätt krossade)
5 centimeter ingefära
Gör så här: Blanda juice och kryddor i en kastrull. Låt glöggen sjuda i 10 minuter, inte koka. Glöggen går att servera både varm och kall.
Recept: Enkla tilltugg till glöggminglet >>
Av: Alexandra Vikström och Emmy Lundström
Foto: Emmy Lundström