Glaserad lax med picklad rödlök och tartarsås
17 dec, 2019
AvRedaktionen
Denna glaserade lax med picklad rödlök och tartarsås är lätt att laga och oemotståndligt god! Laxen sköter sig själv i ugnen medan du kan lägga krut på tillbehören!
Annons
6 portioner
Glaserad lax:
600 g färsk laxfilé i ett stycke
Salt och nymalen svartpeppar
1 msk grov senap
2 tsk flytande honung
Picklad rödlök:
1 stor rödlök
½ dl ättika 12 %
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
Tartarsås:
1 schalottenlök
2 små inlagda gurkor
1 msk kapris
1 kruka dill
1 dl god majonnäs
1 dl grekisk yoghurt
1 tsk flytande honung
Salt och nymalen svartpeppar
Gör picklade rödlöken så här:
- Skala löken och skär i tunna skivor.
- Koka upp ättika, socker och vatten.
- Låt svalna något och slå över lökskivorna.
- Täck med plastfolie och låt stå och dra i kylen i minst 1 timme.
Gör glaserade laxen så här:
- Värm ugnen till 200°.
- Placera laxsidan med skinnet nedåt i ett ugnsfast fat klätt med bakplåtspapper.
- Krydda med salt och peppar.
- Rör ihop senap och honung och bred det över laxen.
- Tillaga i ugnen i 15–20 minuter beroende på tjocklek.
- Laxen är färdig när köttet lätt delar sig i skivor.
Gör tartarsåsen så här:
- Skala och hacka löken fint.
- Hacka inlagd gurka, kapris och dill fint.
- Spara lite dill till garnering.
- Rör ihop allt med majonnäs och yoghurt, smaka av med honung, salt och peppar.
- Lägg upp laxen på ett stort fat.
- Låt löken droppa av lite och fördela sedan över fisken.
- Garnera med dill och servera med tartarsås till.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Annons