Glassbakelse med citron och maräng
6 personer
Du behöver:
4 obesprutade citroner
400 g söt kondenserad mjölk
2 äggulor
5 dl grädde
24 st ladyfingers eller bitar av sockerkaka
Maräng:
2 äggvitor
1 ¼ dl socker
Gör så här:
Finriv skalet (bara det gula) från citronerna och pressa saften från 2 av dem. Rör samman skal och saft med kondenserad mjölk och äggulor till en jämn smet, vispa inte. Vispa grädden och vänd försiktigt ner äggcrèmen.
Klä en avlång sockerkaksform med plastfolie, låt den hänga över kanterna. Pressa saften från de 2 resterande citronerna i en skål och doppa ladyfinger-kakorna i den. Lägg ett lager glassmet i botten, fyll på med 8 ladyfingers och varva tills du avslutar med ett lager glassmet. Täck formen med plastfolien som hänger över kanterna och ställ i frysen i minst 6 timmar.
Ta ut 10 minuter innan servering och gör marängtäcket runt glassen. Vispa äggvitorna vita och fluffiga i en torr skål, tillsätt sockret lite i taget tills du får en blank och fin maräng. Ta glassen ur formen och lägg upp på ett fat. Bred marängen över glassen och gratinera den med hjälp av en gasolbrännare. Servera genast.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft