Glassbakelse med hallonmaräng
19 dec, 2019
AvRedaktionen
En ny efterrättsfavorit! Denna glassbakelse med hallonmaräng är en riktig vinnare. Servera med ätbara blommor eller citronmeliss.
Annons
4 portioner
Du behöver:
75 g mjukt smör
1 ½ dl (100 g) florsocker
1 rågad dl (75 g) vetemjöl
75 g vit choklad
50 g pistaschnötter
Glass:
1/2 liter vaniljglass
100 g hallon, färska eller tinade
Maräng:
3 äggvitor
1 ½ dl (150 g) strösocker
2 tsk frystorkat hallonpulver
Garnering:
Ätbara blommor eller citronmeliss
Gör så här:
- Värm ugnen till 180°.
- Vispa ihop smör och florsocker med elvisp.
- Tillsätt äggen, ett i taget. Vänd ner mjölet.
- Hacka choklad och nötter och vänd ner i smeten.
- Bred smeten över en bakpappersklädd ugnsplåt så att den blir ca 1 cm tjock.
- Grädda kakan 12–14 minuter.
- Stansa ut 4 rundlar ur kakan (Obs! Med samma diameter som silikonformens kupoler som du gör glassen i).
- Ta ut glassen från frysen och låt den bli lite mjuk.
- Mixa hallonen med en stavmixer och passera dem genom en finmaskig sil.
- Rör ner hallonsaft i glassen och fyll 4 kupoler i en silikonform med glass.
- Lägg kakrundlarna som tak över varje kupol och låt ligga i frysen i minst 4 timmar.
- Vispa äggvitorna styva.
- Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa tills allt socker lösts upp.
- Vispa ner hallonpulver och fyll en spritspåse med maräng.
- Ta ut glassen från frysen och lossa försiktigt glasskupolerna från formen.
- Spritsa maräng över varje glasskupol med en stjärntyll på spritsen.
- Bränn försiktigt marängen med en gasolbrännare, alternativt låt marängen ta färg snabbt under grillen i ugnen.
- Dekorera med ätbara blommor eller citronmeliss.
- Servera genast.
Av: Timm Vladimir
Foto: Columbus Leth
LÄS MER:
Annons