Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Glödhet lyx!

17 jul, 2013
AvJenny Norberg
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

 

Ibland vill man göra något snabbt och enkelt på grillen. Men det går också att fixa en riktigt gourmetmåltid på glöden. Se bara här!

 

Grillad hängmörad biff med mandelsmör

4 personer

Tid: 30 minuter

 

Servera med valfria tillbehör! Garnera med en grillad citronskiva.

 

1 biff per person

Annons

salt och nymalen

svartpeppar

1 purjo

4 milda chilifrukter

 

mandelsmör:

50 g mandel (skalad och hackad)

50 g smör

1 citron (juice och rivet skal)

salt

 

Blanda alla ingredienserna till mandel­smöret och ställ kallt. Grilla biffen och servera med mandelsmör, grillade grönsaker och t ex tomat- och melonsalsa.

Grillad kalvkotlett med pepparrotssmör

4 personer

Tid: 30 minuter

 

Det är viktigt att fettet på köttet är kvar när du grillar, det gör det saftigt och smakrikt.

 

4 kalvkotletter

salt och nymalen

svartpeppar

2 färska plommon

(i klyftor och grillade)

1/2 zucchini (skivad på

längden och grillad)

Annons

färsk rosmarin

 

pepparrotssmör:

1 bit pepparrot

(skalad och riven)

50 g smör

en nypa salt

1/2 citron (rivet skal + saft)

 

Börja med pepparrotssmöret. Blanda riven pepparrot med smör och salt. Riv skalet av citronen och blanda ner tillsammans med den pressade juicen. Ställ kallt. Grilla kalvkotletterna, salta och peppra. Servera med pepparrotsmör, grillade plommon, zucchiniskivor och till exempel rosésallad med vinbär och aprikoschutney. Garnera gärna med en kvist färsk rosmarin på varje kotlett.

Halstrad tonfisk och salmalax med koriander och lime

4 personer

Tid: 20 minuter

 

Fisk ska (liksom kött) ­grillas hastigt, högst några minuter på varje sida.

Annons

 

2 fänkål (delade)

2 gröna paprikor (delade)

400–500 g färsk tonfisk

400–500 g salmalax

salt

1 lime (pressad)

1 citron (pressad)

1 litet knippe koriander

 

Grilla fänkålen i 10 minuter och paprikan i 5 minuter. Grilla fisken hastigt, den ska inte vara genomstekt. Salta. Ta av från grillen och pressa först limen över tonfisken och fänkålen, sedan citronen över laxen och paprikan. Toppa med koriander. Servera med t ex päron- och kokossallad.

Somriga lammfärsburgare och het korv

4 personer

Tid: 30 minuter

 

Ingen vanlig gatuköksburgare.

 

600–800 g lammfärs

2 msk kapris

1 msk paprikapulver

2 ägg

Annons

salt

nymalen svartpeppar

 

4 färska lammkorvar

4 skivor lantbröd

1 tomat

några blad frisésallad

1 gul lök

Blanda färs, kapris, paprikapulver, ägg och kryddor, forma biffar. Grilla dessa och servera med grill­ade lamm­korvar och bröd, tomat, sallad, två dressingar och lök.

 

grönpeppardressing:

2 msk grönpeppar (hackade)

3 dl gräddfil

salt

 

Blanda och salta efter smak.

 

soltorkad tomat-dressing:

1/2 banan (mosad)

20 g valnötter (hackade)

1 msk soltorkad tomat-pasta

3 dl gräddfil

1 msk olivolja

lite salt

 

Blanda banan, valnötter och sol­torkad tomatpasta. Blanda i grädd­f­il och olja, och salta.

Glaserat revbensspjäll med grillad majs

4 personer

Tid: 1 1/2 timme

 

Hemligheten med revbensspjäll är att förkoka dem före grillning – det ger ett saftigt resultat.

Annons

 

1–1 1/2 kg tjocka

revbensspjäll

3–4 szechuanpepparkorn

1 bit färsk ingefära

2 kycklingbuljongtärningar

salt

2 tomater

2 lime

ca 3 majskolvar

 

Lägg revbensspjällen i en stor kast­rull och täck med vatten. Lägg i peppar, ingefära delad i mindre

bitar och buljongtärningarna. Salta. Sjud under lock ca 1 timme

eller tills benen går att lossa. Ställ undan att svalna i spadet.

 

glaze:

2 msk råsocker

2 dl olivolja

2 msk soja

1 tsk szechuanpeppar

(stött)

1 bit färsk ingefära

(skalad och riven)

 

Blanda alla ingredienser till glazen i en kastrull. Värm tills råsockret smälter. Pensla revbenen med lite olja och lägg på grillen med tjocka sidan ner. Grilla vackert brunt och krispigt. Pensla revbenen med glazen direkt efter att du tagit av dem från grillen. Servera med grillad färsk tomat, lime, majs och en klick aprikoschutney.

av Anna Ranung

foto Per Ranung

Annons