Glödhet lyx!
Ibland vill man göra något snabbt och enkelt på grillen. Men det går också att fixa en riktigt gourmetmåltid på glöden. Se bara här!
Grillad hängmörad biff med mandelsmör
4 personer
Tid: 30 minuter
Servera med valfria tillbehör! Garnera med en grillad citronskiva.
1 biff per person
salt och nymalen
svartpeppar
1 purjo
4 milda chilifrukter
mandelsmör:
50 g mandel (skalad och hackad)
50 g smör
1 citron (juice och rivet skal)
salt
Blanda alla ingredienserna till mandelsmöret och ställ kallt. Grilla biffen och servera med mandelsmör, grillade grönsaker och t ex tomat- och melonsalsa.
Grillad kalvkotlett med pepparrotssmör
4 personer
Tid: 30 minuter
Det är viktigt att fettet på köttet är kvar när du grillar, det gör det saftigt och smakrikt.
4 kalvkotletter
salt och nymalen
svartpeppar
2 färska plommon
(i klyftor och grillade)
1/2 zucchini (skivad på
längden och grillad)
färsk rosmarin
pepparrotssmör:
1 bit pepparrot
(skalad och riven)
50 g smör
en nypa salt
1/2 citron (rivet skal + saft)
Börja med pepparrotssmöret. Blanda riven pepparrot med smör och salt. Riv skalet av citronen och blanda ner tillsammans med den pressade juicen. Ställ kallt. Grilla kalvkotletterna, salta och peppra. Servera med pepparrotsmör, grillade plommon, zucchiniskivor och till exempel rosésallad med vinbär och aprikoschutney. Garnera gärna med en kvist färsk rosmarin på varje kotlett.
Halstrad tonfisk och salmalax med koriander och lime
4 personer
Tid: 20 minuter
Fisk ska (liksom kött) grillas hastigt, högst några minuter på varje sida.
2 fänkål (delade)
2 gröna paprikor (delade)
400–500 g färsk tonfisk
400–500 g salmalax
salt
1 lime (pressad)
1 citron (pressad)
1 litet knippe koriander
Grilla fänkålen i 10 minuter och paprikan i 5 minuter. Grilla fisken hastigt, den ska inte vara genomstekt. Salta. Ta av från grillen och pressa först limen över tonfisken och fänkålen, sedan citronen över laxen och paprikan. Toppa med koriander. Servera med t ex päron- och kokossallad.
Somriga lammfärsburgare och het korv
4 personer
Tid: 30 minuter
Ingen vanlig gatuköksburgare.
600–800 g lammfärs
2 msk kapris
1 msk paprikapulver
2 ägg
salt
nymalen svartpeppar
4 färska lammkorvar
4 skivor lantbröd
1 tomat
några blad frisésallad
1 gul lök
Blanda färs, kapris, paprikapulver, ägg och kryddor, forma biffar. Grilla dessa och servera med grillade lammkorvar och bröd, tomat, sallad, två dressingar och lök.
grönpeppardressing:
2 msk grönpeppar (hackade)
3 dl gräddfil
salt
Blanda och salta efter smak.
soltorkad tomat-dressing:
1/2 banan (mosad)
20 g valnötter (hackade)
1 msk soltorkad tomat-pasta
3 dl gräddfil
1 msk olivolja
lite salt
Blanda banan, valnötter och soltorkad tomatpasta. Blanda i gräddfil och olja, och salta.
Glaserat revbensspjäll med grillad majs
4 personer
Tid: 1 1/2 timme
Hemligheten med revbensspjäll är att förkoka dem före grillning – det ger ett saftigt resultat.
1–1 1/2 kg tjocka
revbensspjäll
3–4 szechuanpepparkorn
1 bit färsk ingefära
2 kycklingbuljongtärningar
salt
2 tomater
2 lime
ca 3 majskolvar
Lägg revbensspjällen i en stor kastrull och täck med vatten. Lägg i peppar, ingefära delad i mindre
bitar och buljongtärningarna. Salta. Sjud under lock ca 1 timme
eller tills benen går att lossa. Ställ undan att svalna i spadet.
glaze:
2 msk råsocker
2 dl olivolja
2 msk soja
1 tsk szechuanpeppar
(stött)
1 bit färsk ingefära
(skalad och riven)
Blanda alla ingredienser till glazen i en kastrull. Värm tills råsockret smälter. Pensla revbenen med lite olja och lägg på grillen med tjocka sidan ner. Grilla vackert brunt och krispigt. Pensla revbenen med glazen direkt efter att du tagit av dem från grillen. Servera med grillad färsk tomat, lime, majs och en klick aprikoschutney.
av Anna Ranung
foto Per Ranung