Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Glögg med vanilj, citron och ingefära

01 nov, 2022
AvLinn Grubbström
Recept på glögg med vanilj, citron och ingefära
Peter Kam
Att koka sin egen glögg är inte så svårt som många tror – smaksätt med vanilj, citron och ingefära och njut!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Gin & Tonic spetsad med glögg – så gör du årets juligaste GTBrand logo
Gin & Tonic spetsad med glögg – så gör du årets juligaste GT

Glögg med vanilj, citron och ingefära

Glöggextraktet håller i kylen minst tre veckor, så varför inte göra dubbel sats?

Så gör du din egen glögg med vanilj, citron och ingefära
Peter Kam

4 portioner

Annons

Du behöver:

5 hela kryddnejlikor
5 kardemummakärnor
1 kanelstång
2 lagerblad
5 hela svartpepparkorn
4 stjärnanis
1 vaniljstång
1 citron
2 cm färsk ingefära
100 g (ca 1 dl) rörsocker
1 dl brännvin
½ dl rom
7 ½ dl rött vin

Gör så här:

  1. Blanda kryddnejlika, kardemummakärnor, kanelstång, lagerblad, pepparkorn och stjärnanis i en gryta. Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Skala och skiva ingefäran. Lägg allt i grytan, inklusive vaniljstången.
  2. Tillsätt rörsocker, brännvin och rom. Koka upp och låt sjuda under lock i 10 minuter. Låt dra i kylskåp minst 24 timmar.
  3. Servering: Värm glöggextrakt och rödvin försiktigt i en kastrull – det får inte koka. Servera glöggen varm med russin och mandel.

Foto: Peter Kam, Martin Tanggaard, Maria Warnke Nørregaard

Annons