Glögg med vanilj, citron och ingefära
01 nov, 2022
AvLinn Grubbström
Att koka sin egen glögg är inte så svårt som många tror – smaksätt med vanilj, citron och ingefära och njut!
Annons
Glögg med vanilj, citron och ingefära
Glöggextraktet håller i kylen minst tre veckor, så varför inte göra dubbel sats?
4 portioner
Annons
Du behöver:
5 hela kryddnejlikor
5 kardemummakärnor
1 kanelstång
2 lagerblad
5 hela svartpepparkorn
4 stjärnanis
1 vaniljstång
1 citron
2 cm färsk ingefära
100 g (ca 1 dl) rörsocker
1 dl brännvin
½ dl rom
7 ½ dl rött vin
Gör så här:
- Blanda kryddnejlika, kardemummakärnor, kanelstång, lagerblad, pepparkorn och stjärnanis i en gryta. Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Skala och skiva ingefäran. Lägg allt i grytan, inklusive vaniljstången.
- Tillsätt rörsocker, brännvin och rom. Koka upp och låt sjuda under lock i 10 minuter. Låt dra i kylskåp minst 24 timmar.
- Servering: Värm glöggextrakt och rödvin försiktigt i en kastrull – det får inte koka. Servera glöggen varm med russin och mandel.
Foto: Peter Kam, Martin Tanggaard, Maria Warnke Nørregaard
Annons