Glögg på nya sätt – 4 recept du måste testa
Vitvinsglögg med kanel, apelsin och kardemumma
Ljus och mild glögg, även perfekt som välkomstdrink.
4–6 portioner
1 flaska vitt vin (75 cl)
1 dl socker½ dl konjak2 kanelstänger1 msk rivet apelsinskal4 krossade kardemummakapslar4 stjärnanis
4 skivor torkade apelsiner
2 torkade fikon
till servering
kanelstänger
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser i en kastrull, rör om så sockret löser sig. Hetta sedan upp glöggen tills den nästan kokar, men den får inte koka. Låt stå på värmen minst 1 timme, gärna längre, och rör om då och då. Sila därefter av kryddorna.
- Häll upp den varma glöggen i glas och servera med en kanelstång i varje glas.
Fyllig portvinsglögg med granatäpple
Portvin ger glöggen en extra söt och rund smak.
6–8 portioner
1 flaska rödvin (75 cl)
1 liten flaska portvin (37 cl)1 msk hela kardemummakärnor1 kanelstång8 nejlikor2 st torkade pomeransskal1 dl farinsocker
till servering
1 dl skållade mandlar
2 msk granatäppelkärnor
1 dl russin
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser i en kastrull, rör om så farinsockret löser sig. Ställ svalt över natten. Hetta sedan upp glöggen tills den nästan kokar, men den får inte koka. Sila därefter av kryddorna och håll varm.
- Hacka mandlarna och fördela dem i glas tillsammans med granatäppelkärnor och russin.
- Häll över den varma glöggen och servera.
Ölglögg med rom och körsbär
Okej, våga prova att byta vin mot öl. En riktig hit!
10–12 portioner
½ citron
½ apelsin
1 vaniljstång
6 kryddpepparkorn
10 nejlikor
5 msk farinsocker
2 liter mörkt öl
4 stjärnanis
1 tsk malen kanel
3 cl mörk rom
3 dl körsbärssaft
Gör så här:
- Pressa saften ur citron och apelsin. Snitta vaniljstången och skrapa ur. Spara stången, stöt vaniljfrön, kryddpeppar, nejlikor och 3 msk farin i en mortel.
- Häll upp öl i en kastrull och värm, utan att det kokar. Rör inte om. Skruva ner värmen när skummet lagt sig. Häll i återstående farinsocker (som inte är blandat med kryddor) och rör om tills det löst upp sig.
- Tillsätt sedan farinsockret med stötta kryddor. Häll även i citron- och apelsinsaft och låt puttra under kokpunkten i cirka 30 minuter. Låt svalna.
- Häll i rom och körsbärssaft precis innan servering. Hetta upp igen, smaka av och se om det behövs mer socker. Servera annars genast.
Alkoholfri äppel- och citrusglögg
Frisk och syrlig drink vars smak balanseras upp av de varma julkryddorna.
4 portioner
8–10 dl äppelmust
1 dl färskpressad citronsaft
1 dl färskpressad limesaft
1 ½ dl socker
10 nejlikor
4 kanelstänger
4 stjärnanis
till servering
½ apelsin
1 lime
Gör så här:
- Värm äppelmust, citronsaft, limesaft och socker i en kastrull tills sockret är upplöst. Ta från värmen tillsätt kryddorna och låt dra i minst 30 minuter, gärna längre.
- Smaka sedan av och tillsätt eventuellt mer socker. Känns blandningen för tjock, späd eventuellt med lite vatten. Servera med skivor av lime och apelsin.
Recept och foto Marie Aubert
Läs mer: