Mäktig chokladtårta med blåa bär
19 apr, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Här har du en mäktig chokladtårta med både blåbär och björnbär – som dessutom är helt glutenfri!
Annons
Mäktig chokladtårta med blåa bär
Tårtan bakas utan mjöl så den kan ätas även av glutenallergiker.
6 portioner
Du behöver:
150 g mörk choklad
70 g smör
150 g (1 dl) strösocker
4 ägg
½ tsk salt
Bärkräm:
125 g blåbär
125 g björnbär
50 g (½ dl) strösocker
½ tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk vatten
2 tsk majsstärkelse
2 ½ dl vispgrädde
250 g mascarpone
Garnering:
100 g färska blåbär
100 g färska björnbär
Ätliga blommor
Gör så här:
- Hacka chokladen grovt och smält ihop med smör i en skål över vattenbad. Rör ner sockret när chokladen smält. Ta chokladen från värmen. Vispa äggen i en skål och rör ner i chokladblandningen. Tillsätt salt och rör runt.
- Värm ugnen till 180°. Lägg bakplåtspapper i botten av 3 små springformar, ca 16 cm i diameter. Smöra kanterna och fördela chokladsmeten i formarna. Grädda i ugnen i 15–20 minuter, de ska vara knappt genomgräddade. Låt svalna på ett ugnsgaller och låt sedan stå kallt i kylskåpet.
- Koka upp blåbär, björnbär, socker, vaniljsocker och citronsaft i en kastrull, låt småkoka i 5 minuter. Mixa med stavmixer direkt i kastrullen till puréliknande konsistens. Blanda vatten och majsstärkelse och rör sedan ner i bärpurén. Ge purén ett uppkok så den tjocknar ytterligare. Ta från värmen och låt kallna helt.
- Vispa grädden lätt. Tillsätt mascarpone och den kalla bärpurén. Vispa allt till ett luftigt skum.
- Ta ut de tre chokladbottnarna ur formarna. Varva bottnar och ett lager bärkräm mellan varje botten. Avsluta med ett tjockt lager bärkräm på toppen och garnera med färska blåbär, björnbär och gärna ätliga blommor.
Foto: Betina Hastoft
Annons