Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Mäktig chokladtårta med blåa bär

19 apr, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på mäktig chokladtårta med blåa bär
Här har du en mäktig chokladtårta med både blåbär och björnbär – som dessutom är helt glutenfri!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Festlig chokladmoussetårta med mirror glazeBrand logo
Festlig chokladmoussetårta med mirror glaze

Mäktig chokladtårta med blåa bär

Tårtan bakas utan mjöl så den kan ätas även av glutenallergiker.

Baka en glutenfri chokladtårta med blåa bär

6 portioner

Du behöver:

150 g mörk choklad
70 g smör
150 g (1 dl) strösocker
4 ägg
½ tsk salt

Bärkräm:

125 g blåbär
125 g björnbär
50 g (½ dl) strösocker
½ tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk vatten
2 tsk majsstärkelse
2 ½ dl vispgrädde
250 g mascarpone

Garnering:

100 g färska blåbär
100 g färska björnbär
Ätliga blommor

Gör så här:

  1. Hacka chokladen grovt och smält ihop med smör i en skål över vattenbad. Rör ner sockret när chokladen smält. Ta chokladen från värmen. Vispa äggen i en skål och rör ner i chokladblandningen. Tillsätt salt och rör runt.
  2. Värm ugnen till 180°. Lägg bakplåtspapper i botten av 3 små springformar, ca 16 cm i diameter. Smöra kanterna och fördela chokladsmeten i formarna. Grädda i ugnen i 15–20 minuter, de ska vara knappt genomgräddade. Låt svalna på ett ugnsgaller och låt sedan stå kallt i kylskåpet.
  3. Koka upp blåbär, björnbär, socker, vaniljsocker och citronsaft i en kastrull, låt småkoka i 5 minuter. Mixa med stavmixer direkt i kastrullen till puréliknande konsistens. Blanda vatten och majsstärkelse och rör sedan ner i bärpurén. Ge purén ett uppkok så den tjocknar ytterligare. Ta från värmen och låt kallna helt.
  4. Vispa grädden lätt. Tillsätt mascarpone och den kalla bärpurén. Vispa allt till ett luftigt skum.
  5. Ta ut de tre chokladbottnarna ur formarna. Varva bottnar och ett lager bärkräm mellan varje botten. Avsluta med ett tjockt lager bärkräm på toppen och garnera med färska blåbär, björnbär och gärna ätliga blommor.

Foto: Betina Hastoft

Annons