Glutenfritt bananbröd
”I australiska recept används ofta grekisk yoghurt som bas när man bakar sött bröd. Det här receptet är från början en citronkaka som vi gjort om; vi behöll citronen och la till mosad banan och bytte ut bovetemjölet mot kokosmjöl. Citron och kokos är en bra kombination.”
1 limpa
Du behöver:
3 ägg
420 g naturell yoghurt, 10%
1 1⁄4 dl olivolja
130 g strösocker
1⁄2 vaniljstång, fröna
1 citron, finrivet skal
4 bananer, mosade
120 g kokosmjöl
180 g mandelmjöl
3 tsk bakpulver
2 msk chiafrön
1 hel banan
Gör så här:
Sätt ugnen på 160 grader varmluft. Blanda ägg, yoghurt, olivolja, socker, vanilj och citronskal i en bunke. Mosa 3 bananer och blanda med kokosmjöl, mandelmjöl, bakpulver och chiafrön, blanda väl. Smörj en limpform och häll i smeten. Dela den sista bananen på längden och lägg den på smeten. Baka mitt i ugnen cirka 55 minuter. Testa med en sticka i mitten av kakan att den är färdigbakad innan du tar ut den.
Från ”Frukost hela dagen” (Natur & Kultur) av Anna och Rasmus Axelsson.