Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Gnocchi med skogschampinjoner och hasselnötter

06 apr, 2021
AvRedaktionen ELLE
Recept på gnocchi med skogschampinjoner, rödlök och hasselnötter
Har du alltid velat göra egen pasta men fått för dig att det är svårt? Då är gnocchi något för dig. Det är enklare än vad du tror och så gott tillsammans med skogschampinjoner, karamelliserad rödlök och hasselnötter.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
10 heta mat- och dryckestrender 2021Brand logo
10 heta mat- och dryckestrender 2021

Gnocchi med skogschampinjoner, rödlök och hasselnötter

Egen gnocchi är enkelt och roligt att göra och går mycket snabbare än du kan föreställa dig.

Gör din egen gnocchi med skogschampinjoner, rödlök och hasselnötter

4 portioner

Annons

Du behöver:

400 g mjölig potatis
4 stjälkar färsk timjan
4 dl (240 g) vetemjöl
½ tsk salt1 ägg
20 g smör till stekning

Svampfräs:

2 rödlökar
2 msk balsamicovinäger
1 tsk strösocker
40 g smör
1 vitlöksklyfta
250 g skogschampinjoner
1 stjälk färsk rosmarin
Salt och svartpeppar
½ dl hasselnötter
25 g parmesan

Garnering:

Röd oxalis eller andra färska örter

Gör så här:

1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skala den medan den fortfarande är lite varm. Mosa eller pressa de skalade potatisarna så du får ett jämnt mos. Låt svalna. Hacka timjan fint och blanda ner i potatismoset i en stor djup skål. Sikta över mjöl och salt och blanda försiktigt ihop. Gör en hål i mitten av degen. Knäck ner ägget i hålet och arbeta in det med en gaffel. Arbeta ihop degen med händerna. Den ska vara mjuk men inte klistrig.

Gnocchi med skogschampinjoner, rödlök och hasselnötter, steg 1

2. Dela degen och forma till 2 cm tjocka, långa rullar på ett mjölat bakbord. Dela rullarna i ca 1 cm stora bitar med en vass kniv. Tryck försiktigt med en gaffel på ena sidan av de små bitarna så de får ett randigt mönster.

Annons
Gnocchi med skogschampinjoner, rödlök och hasselnötter, steg 2

3. Koka gnocchin i omgångar i en stor kastrull med lättsaltat vatten. Låt dem koka ytterligare ca 3 minuter efter att de flutit upp till ytan. Lyft sedan upp dem med en hålslev. Låt rinna av i ett durkslag.

Gnocchi med skogschampinjoner, rödlök och hasselnötter, steg 3

4. Stek gnocchin spröd i lite smör i en stekpanna i ca 2 minuter på varje sida.

Annons
Gnocchi med skogschampinjoner, rödlök och hasselnötter, steg 4

5. Skär rödlöken i mindre bitar. Stek rödlök, balsamico och socker i 10 g smör på låg värme i ca 10 minuter, tills löken karamelliserar. Rör om då och då.

Gnocchi med skogschampinjoner, rödlök och hasselnötter, steg 5

6. Hacka vitlöken fint. Ansa champinjonerna och skär i kvartar. Stek svamp, vitlök och rosmarin i resterande smör i 5 minuter. Krydda väl med salt och peppar. Rosta hasselnötterna i en torr panna, tills höljet trillar av. Hacka nötterna grovt. Servera gnocchi med stekt svamp, karamelliserad lök och toppa med hasselnötter och riven parmesan. Garnera gärna med oxalis och servera.

Gnocchi med skogschampinjoner, rödlök och hasselnötter, steg 6

Recept: Linn Grubbström Foto: Peter Kamm

Annons