Goda genvägar – fixa festmat på nolltid!
Mango- och äppeltini
Mild och frisk drink – perfekt start på en god afton.
4 glas
2 tsk rörsocker
2 ekologiska lime
16 istärningar
2 dl gin
4 dl mangojuice
2 dl äppeljuice
4 dl sodavatten
garnering
½ rött äpple i tunna skivor
Gör så här:
- Ställ fram 4 höga glas. Fördela ½ tsk rörsocker och saften av ½ lime i varje glas. Rör runt tills sockret löser sig.
- Lägg 4 istärningar i varje glas. Fyll på med ½ dl gin och 1 dl mangojuice och ½ dl äppeljuice.
- Toppa upp med sodavatten, rör runt, garnera med tunna skivor äpple och servera genast.
Bruschetta med parma och kronärtskocka
Bruschetta – busenkelt och supergott!
4 portioner
8 skivor ciabattabröd
4 msk grön pesto
8 skivor parmaskinka eller annan prosciutto
100 g marinerad kronärtskocka i olja
garnering
färsk basilika
Gör så här:
- Pensla brödskivorna med olja och rosta dem spröda på bägge sidor i en grillpanna eller under grill i ugnen.
- Bred pesto på bröden och toppa med skinka och kronärtskocka. Garnera med basilika och servera.
Snittar med sojamarinerad lax med wasabi-avokadokräm
Små godbitar som smakar bra till en fördrink.
4 portioner
100 g salmalax
¼ rödlök
1 tsk sesamolja
1 msk japansk soja
salt och svartpeppar
12 skivor grovt bröd
avokadokräm
1 mogen avokado
½ ekologisk lime
2 msk crème fraiche
½ msk wasabi
salt och svartpeppar
garnering
valfri grön ört
Gör så här:
- Hacka laxen grovt med en vass kniv. Skala och hacka löken fint. Vänd ihop lax, sesamolja, soja och rödlök, krydda med salt och peppar.
- Dela avokadon och ta ur kärnan. Gröp ur köttet med en sked. Riv limeskalet fint och pressa ut saften. Mixa avokado, limezest, -saft och crème fraiche i en minihackare. Smaka av med wasabi. Krydda med salt och peppar.
- Rosta brödskivorna, låt svalna, skär i småbitar. Lägg 1 tsk lax på varje skiva bröd. Spritsa eller klicka lite avokadokräm ovanpå. Garnera med grön ört och servera genast.
Fräst gnocchi med svamp, vitt vin och grädde
Här tar vi genvägen med färdigköpt, men att göra egen gnocchi är annars mer kul än svårt!
4 portioner
500 g gnocchi
400 g skogschampinjoner
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
30 g smör till stekning
1 dl vitt vin
2 dl grädde
50 g parmesan
1 kruka färsk basilika
salt och svartpeppar
garnering
parmesan
färsk basilika
Gör så här:
- Koka gnocchin al dente i en kastrull med lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av i ett durkslag.
- Borsta champinjonerna rena och skär i tjocka skivor. Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken fint.
- Smält smör i en traktörpanna och stek svampen gyllene, det tar ca 3 minuter. Tillsätt lök, vitlök och avrunnen gnocchi. Stek vidare i 5–7 minuter, tills gnocchin är gyllene och välstekt. Tillsätt vin och rör runt. Låt vinet koka in under 3 minuter. Tillsätt grädden och låt koka in.
- Riv parmesanen fint. Strimla basilikan. Vänd ner hälften av den rivna parmesanen och basilikan, salta och peppra. Servera i en stor skål. Strö resterande parmesan och basilika över precis vid servering.
Mazarinkaka med choklad och salta nötter
Fantastiskt god men enkel kaka som gör ett avancerat intryck.
4 portioner
1 paket färdig, färsk pajdeg
80 g mandelmassa
1 dl (80 g) strösocker
80 g mjukt smör
1 stort ägg
½ dl (25 g) mandelmjöl
nötfyllning
60 g smör
½ dl (45 g) strösocker
1 msk honung
125 g salta jordnötter eller blandade rostade nötter
garnering
50 g mörk choklad
färska örter
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°. Klä en pajform med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter, med pajdeg. Ställ pajskalet i frysen.
- Riv mandelmassan grovt på rivjärn och blanda med socker. Rör ner smöret. Tillsätt ägg och vispa ihop till en massa med elvisp. Rör ner mandelmjöl.
- Ta ut pajskalet från frysen och fyll med mazarinmassa. Grädda i ugnen i ca 25 minuter, tills kakan är lätt gyllene och nästan genomgräddad. Ta ut och låt svalna på ett ugnsgaller.
- Smält ihop smör, socker, honung och nötter i en kastrull. Ta från värmen och fördela nötfyllningen ovanpå kakan. Höj ugnstemperaturen till 200° och grädda kakan i ytterligare ca 7 minuter, tills nötfyllningen bubblar. Låt svalna på ett galler.
- Hacka chokladen och smält över vattenbad eller i mikro. Ringla smält choklad i cirklar över pajen, ett täckande lager längst ut och tunnare mot mitten så att några av nötterna är fria från choklad längst in. Dekorera med några vackra ätliga blad.
Av Camilla Biesbjerg Markussen Foto Betina Hastoft
LÄS MER: