Goda tillbehören till grillat – här är våra bästa tips
Côte de bœuf med bönpommes
Om du ska äta en enda maxad biff den här sommaren, välj den här rätten och gärna en riktigt fin, hängmörad bit kött. Servera med frasiga bönpommes!
4 portioner
800 g côte de bœuf (entrecôte med ben) delad i två bitar à 400 g
Kryddig rub
50 g salt
2 msk spiskummin
2 msk chiliflingor
2 msk torkad oregano
2 msk krossade hela svartpepparkorn
Bönpommes:
500 g frysta gröna bönor, typ haricots verts
3 msk olivolja
100 g riven parmesan
Salt och svartpeppar
Aioli:
½ citron
1 klyfta vitlök
2 dl god majonnäs (gärna nyslagen)
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Blanda salt och alla kryddor i en skål. Massera biffarna grundligt med rub på bägge sidor.
- Grilla på direkt värme i 3–4 minuter på varje sida och därefter i ytterligare 20 minuter på indirekt värme. Vänd dem ett par gånger under tiden.
- Värm ugnen till 225°. Vänd de frysta bönorna i en skål med olja, parmesan, salt och peppar. Fördela i ett jämnt lager på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
- Stek i ugnen i 30–35 minuter tills bönorna fått lite färg och är spröda.
- Pressa saften ur citronen. Pressa eller riv ner vitlöken och blanda med majonnäs. Smaka av med salt och peppar.
- Servera till de grillade biffarna.
Laxspett med spenatpesto och couscoussallad
Noriblad sätter subtil smak på peston. Servera spetten med fluffig couscoussallad med milda smaker.
4 portioner
800 g färsk laxfilé
1 zucchini
Spenatpesto med norialger:
100 g babyspenat
2 ark norialger
1 klyfta vitlök
1 dl vatten
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
1 citron, saften
Couscoussallad:
200 g couscous
3 dl kokande vatten
1 citron
2 msk olivolja
1 rödlök
50 g pinjenötter
100 g babyspenat
1 näve färsk basilika
1 zucchini
Gör så här:
- Mät upp couscous i en skål och häll kokande vatten över. Täck skålen med plastfolie och låt stå och dra i 10 minuter.
- Fluffa upp couscousen med en gaffel. Pressa saften ur citronen och blanda ner olja och citronsaft i couscousen.
- Skär rödlöken i tunna halvmåneformade skivor. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Skölj spenaten och hacka den och basilikabladen grovt.
- Vänd ihop rödlök, pinjenötter, spenat och basilika med couscousen. Skölj zucchinin och riv ner den i couscoussalladen.
- Skär laxen i 5×5 cm bitar. Skär zucchinin i tunna skivor på längden, använd gärna en osthyvel. Trä upp lax och zucchini på spett.
- Skölj spenaten och mixa till en pesto tillsammans med nori, vitlök, vatten, olja, salt och peppar. Tillsätt lite extra vatten om peston blir för tjock. Smaka av med citronsaft.
- Pensla laxspetten med spenatpesto på alla sidor och grilla i ca 2 minuter på varje sida.
- Servera gärna med resterande spenatpesto och couscoussallad till.
Grillad kyckling med sataysås och asiatisk sallad
Den supergoda såsen sätter fart och smak på kycklingen!
4 portioner
12 kycklinglår
Olivolja till stekning
Sataysås:
150 g jordnötssmör
165 ml kokosmjölk
½ dl fisksås
1 färsk röd chili till servering
Limeklyftor
Asiatisk sallad:
4 mindre eller 2 stora gurkor
1 knippe salladslök
1 färsk röd chili
50 g saltade jordnötter
1 knippe färsk koriander
Smaksatt ris:
4 dl basmatiris eller sushiris
½ dl risvinäger
1 msk salt
1 msk strösocker
Gör så här:
- Börja med att koka riset enligt anvisning på förpackningen.
- Rör ihop jordnötssmör, kokosmjölk och fisksås i en stor skål. Hacka chilin fint och blanda ner i såsen. Häll av 1 dl av såsen och spara fram till servering.
- Fördela resten av såsen över kycklinglåren. Vänd runt i en skål eller fryspåse så de täcks ordentligt av sås.
- Droppa lite olivolja över kycklinglåren och grilla i 8–10 minuter på varje sida, tills de fått fin färg och är genomstekta.
- Gör sedan salladen: Skiva gurkorna på längden. Skär salladslökarna i tunna skivor på diagonalen. Skiva chilin tunt och hacka jordnötter.
- Fördela gurkor, lök och chili på ett fat. Strö hackade jordnötter och korianderblad över.
- Blanda risvinäger med salt och socker och vänd ner i det kokta riset.
- Servera riset och salladen till kycklinglåren med sataysås.
Av: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: