Äntligen! Roséglöggen är här
Vi svenskar älskar glögg. Så pass mycket att vi dricker ungefär 5 miljoner liter glögg varje år. I dag är i princip all glögg baserad på rött eller vitt vin. Ihop med sommelieren Björn Börsum har Perfect Day dock tagit fram ett recept på en glögg med rosévin som grund.
– Med rosévin i grunden blir det en fräschare och friskare glögg som jag tror lockar många som tycker vanlig glögg är lite för söt, säger Björn Börsum, sommelier för PDF Brasserie Group.
Så här gör du din egen roséglögg:
Ingredienser:
75 cl Perfect Day Rosé
8 lagerblad
5-6 stjärnanis
2 kanelstänger
5 msk råsocker
Tillbehör: sultanrussin & osaltade cashewnötter.
Gör så här:
1. Häll rosévinet i en kastrull.
2. Värm sakta upp rosévinet tillsammans med lagerblad, stjärnanis, kanelstänger och råsocker tills sockret har smält. Alkoholen börjar dunsta vid 78 grader så var noga med att inte värma den för länge.
3. Låt glöggen stå och dra i cirka 2,5-4 timmar beroende på hur kryddig du vill ha den.
4. Glöggen håller sig i ungefär tio dagar om den står försluten i kylen.
5. Rosta de osaltade cashewnötterna innan servering genom att torrsteka dem i en stekpanna tills de fått fin färg.
6. Servera tillsammans med sultanrussin och rostade cashewnötter.
Roséglöggen serveras på Orangeriet vid Norr Mälarstrand och Zink Grill på Biblioteksgatan i Stockholm från och med 26 november.