Här är knepen och receptet för perfekt sushiris hemma
Tycker du att det är svårt att lyckas med sushin hemma? Då är du inte ensam. Många tycker att det känns svårt att ge sig på den japanska matlagningen, men det är faktiskt inte så svårt som det kan se ut. Det menar i alla fall Niklas Odin som är kökschef på den asiatiska restaurangen TAKO i Stockholm.
– Många har för varmt ris när de gör sina rullar, man ska låta riset svalna i minst 30 minuter innan man sätter igång – och sedan ska man använda lite kallt vatten på fingrarna så att det inte klibbar, säger han.
Läs mer: 6 goda recept på sushi och temaki
Ett annat knep är att använda gladpack över bambumattorna, då slipper man kladd och att riset fastnar – och det gör även så att det blir lättare att rulla.
Här är restaurang TAKOs egna recept på sushiris!
Så lyckas du med ditt sushiris
Tänk ungefär 1 dl okokt ris per person eller två dl per makirulle.
Du behöver:
Japanskt sushiris
Risvinäger*
Gör så här:
1. Skölj sushiriset noga i kallt vatten, ca 2 timmar.
2. Häll riset i en skål och häll på nytt kallt vatten så att riset täcks. Låt stå 20 minuter.
3. Skölj riset igen i en sil och låt rinna av.
4. Häll riset i en kastrull och tillsätt 4 dl vatten.
5. Låt koka upp. Sänk värmen till lägsta och lägg på ett lock. Låt stå 10 minuter eller tills vattnet har absorberats.
6. Ta bort riset från plattan och låt svalna.
7. Blanda i 2-4 tsk risvinäger
Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.