Gotlandspasta med pesto, sparris och pocherat ägg
Vi svenskar älskar pasta både till vardags och fest. Traditionellt görs pasta på durumvete som odlas kring Medelhavet, men nu lanserar Kungsörnen den första pastan gjord av 100 % närodlat durumvete från Gotland.
Det är öns kalkrika jord och många soltimmar som har gett lantbrukarna rätt förutsättningar att skörda durumvete som ger pastan dess unika smak, struktur och karaktär. Den goda proteinkvaliteten gör att pastan bättre behåller sin spänst och sitt tuggmotstånd.
Testa till exempel det här goda receptet:
Pasta med pesto, sparris och pocherat ägg
4 portioner
Du behöver:
Kungsörnen Fusilli på svenskt durumvete
1 knippe sparris
4 st ägg
rapsolja, till stekning
salt och peppar
Pesto:
1 dl skållad mandel
150 g ramslök (eller 100 g ruccola och 1 vitlöksklyfta)
1,5 dl grovriven prästost
1 dl rapsolja
ev extra vatten till peston
Gör så här:
- Börja med peston: Rosa mandeln gyllenbrun i en torr, het stekpanna.
- Mixa samman rostad mandel, ramslök (alt ruccola och vitlöksklyfta), ost och olja till en slät pesto, För tunnare pesto, tillsätt mer vatten.
- Fräs sparris i rapsolja, salta och peppra.
- Koka pastan enligt anvisningar på paketet,
- Blanda den nykokta pastan med peston. Servera med sparrisen.
- Toppa med pocherat ägg eller en rå äggula