Så gör du Gräddig svampsås – som passar till allt
01 sep, 2021
AvRedaktionen ELLE
En gräddig svampsås, fylld med smak av umami, passar till det mesta. En sås du bara måste kunna göra!
Annons
Gräddig svampsås
Passar utmärkt till kött och potatis eller att röra ner i nykokt pasta, gärna toppad med parmaskinka och persilja.
4 portioner
Du behöver:
150 g shiitakesvamp eller blandsvamp
1 liten gul lök
1 ½ msk olivolja till stekning
1 msk smör till stekning
½ dl rött vin
4 dl kalvbuljong
1 ½ msk mörk soja
2 ½ dl vispgrädde
1 tsk strösocker eller vinbärsgelé
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Ansa och rengör svampen utan att skölja den under vatten. Skär svampen i mindre bitar. Hacka löken fint.
- Stek svampen i en blandning av smör och olja, tills den tar färg. Tillsätt rödvin och låt vätskan koka in.
- Tillsätt buljong, soja och vispgrädde och koka i 10–15 minuter under omrörning då och då.
- Smaka av med socker eller gelé, salt och peppar. Häll upp såsen i en varm såskanna och servera.
Recept: Julie Hey Foto: Betina Hastoft
Annons