Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Gräddkola med rostade hasselnötter och flingsalt

01 sep, 2021
AvRedaktionen ELLE
Recept på gräddkola med rostade hasselnötter och flingsalt
Det bästa med det här receptet på gräddkola med rostade hasselnötter och flingsalt är att det räcker länge – om du nu kan hålla dig från att bara äta en bit om dagen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Chokladcupcakes med salt kola-frostingBrand logo
Chokladcupcakes med salt kola-frosting

Gräddkola med rostade hasselnötter och flingsalt

En liten bit av dessa godingar till dessert varje dag skänker vardagslyx till tillvaron, vi lovar!

Så gör du gräddkola med rostade hasselnötter och flingsalt

40 stycken

Du behöver:

½ vaniljstång
3 dl vispgrädde
3 ¾ dl socker
1 dl ljus sirap
50 g smör
¼ tsk flingsalt + ½ tsk flingsalt till servering
80 g rostade hasselnötskärnor

Gör så här:

  1. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg frön och stång, grädde, socker, sirap, smör och flingsalt i en tjockbottnad kastrull – var noga med att använda en stor kastrull eftersom karamellmassan bubblar upp när den kokar.
  2. Värm upp blandningen till cirka 90°, tills det börjar bubbla, använd termometer. Sänk till medelhög värme och låt blandningen fortsätta koka. Rör om i kastrullen då och då med en värmebeständig slickepott så att karamellen inte bränns i botten. Låt karamellmassan fortsätta att koka i cirka 30 minuter tills vätskan når 115° och karamellen blir gyllene. Fortsätt koka tills karamellmassan når 125°, då är den klar. Ta från plattan.Klä en fyrkantig form med bakplåtspapper och sprid ut de rostade hasselnötterna i botten. Häll karamellmassan över nötterna i behållaren och strö över flingsalt.
  3. Låt karamellen svalna i rumstemperatur i minst 12 timmar – helst över natten. Skär sedan i 40 fyrkantiga bitar.

Recept: Line Holt Nielsen Foto: Betina Hastoft

Annons