Cocktails med klass – Grand Hôtels nya drinkmeny smakar av Sverige
”A tribute to Swedish nature” imponerar med noggrant framtagna hantverksmässiga cocktails, varav tre är alkoholfria. Själva menyn är en fröjd för ögat med målningar av konstnären Jan Vana som tolkar vad man kommer få uppleva i doft och smak i varje drink.
– Vårt mål med den nya cocktailmenyn har varit att skapa något nytänkande och spännande, men också att jobba med klassiska smaker. Vi vill att det ska finnas något för alla som kommer hit, säger Anton Windmar, Bar Manager i Cadierbaren på Grand Hôtel Stockholm som tillsammans med sitt team tagit fram den nya cocktailmenyn.
Men det är inte bara smaken som tar plats, en stor del av upplevelsen är såklart också presentationen av varje drink. Här har man bland annat jobbat med olika svenska designers och glaskonstnärer, och vad gäller spriten har man också valt att plocka in flera svenska brännerier, stora som små.
Drinken Rauk med smak av salmbär, sprit från lokala Boge bränneri och kryddad med ramslök och timjan, serveras i ett glas som rullats mot en rauk för att få formen av denna gotländska stenformation.
Drinken Conifers Guardian som för tankarna till en skogsglänta i gryningen består av Hennessy VS, päron, hasselnötter, rökt björk och serveras i en elegant glaskupa på en handtäljd ställning som representerar ett par rådjurshorn.
Sugen på något vintrigt? En Snowy Mountains, inspirerad av de svenska fjällen med Eminente-rom, lagrad i sju år på ekfat, Grand Hôtels eget hjortronvin sous vide-mognad fönsterlav serveras i ett fruset glas som ger den rätta fjällkänslan.
Även om du inte dricker alkohol kan du räkna med stora smakupplevelser.
– De tre alkoholfria drinkarna lägger vi samma krut på som de med alkohol, om inte mer. Det är nästan svårare att skapa alkoholfria cocktails, då alkohol är en sådan smakbärare. Men i den här menyn håller även dessa cocktails måttet och bjuder på samma sorts smakkomplexitet, säger Anton Windmar.