Gratinerad rödlök med citron
6 personer
Du behöver:
8 rödlökar
50 g baguette
½ citron, rivet skal
1 msk färsk timjan, finhackad
100 g ricotta
salt
färskmalen svartpeppar
2 msk olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Skär toppen av varje rödlök och skala dem. Ställ dem tätt tillsammans i ett smort ugnsfast fat och häll 1 cm vatten i botten av fatet. Täck med folie och baka mjuka i ugnen cirka 40 minuter.
Ta ut, låt svalna och gröp ur det mesta av innanmätet, men låt ett tjockt lager lök vara kvar. Finhacka löken du gröpt ur. Mixa brödet till smulor i en matberedare och blanda med den finhackade löken, citronskal, timjan, ricotta, salt och peppar. Fyll löken med röran, lite fyllning får gärna ligga ovanpå som en topp, ringla över olja och krydda med salt och peppar. Gratinera i ugnen i 20 minuter på 200° tills de blir gyllene (gratinera gärna samtidigt som du gör köttet).
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft