Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Gratinerade pilgrimsmusslor i champagnesås

29 maj, 2010
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

20 minuter

Servera som ”amuse-bouche” till drinken, förrätten eller till bubblet vid tolvslaget.

4 medelstora pilgrimsmusslor

2 msk schalottenlök (finhackad)

1 msk smör

1 tsk champagnevinäger (eller vitvinsvinäger)

1 1/2 dl champagne

2 dl grädde + 2 msk lättvispad grädde

maizena utrört i vatten

1 msk smör

salt och svartpeppar (från kvarn)

en knivsudd finhackad mild röd chili

eventuellt lite olja att halstra pilgrimsmusslorna i snabbt

Finhacka löken och svetta den i smör utan att den tar färg. Tillsätt vinägern och sedan champagnen och låt koka ihop tills löken nästan är torr. Obs! Bränn inte. Häll på den flytande grädden och koka ner till hälften.

Annons

Lättvispa vispgrädde. Ställ åt sidan. Red såsen med 1 knivsudd maizena utrörd i lite vatten. Montera med 1 msk smör. Smaksätt med salt och nydragen svartpeppar och en tesked finhackad chili.

Dela pilgrimsmusslorna på mitten horisontellt. Om du föredrar lätthalstrade pilgrimsmusslor, hetta upp en stekpanna och slå i lite olivolja och halstra ca 15 sekunder på varje sida.

Vispa såsen ordentligt och vänd försiktigt ner 2 msk lättvispad grädde i den avsvalnande såsen och lägg i musslorna i de oljade skalen eller formarna och skeda försiktigt såsen över.

Gratinera under grillelementet till gyllene färg – ca 2–3 minuter beroende på spisen. Servera med gott rostat surdegsbröd till.

Annons