Catarina König vann Sveriges Mästerkock 2016
Catarina König
Ålder: 31.
Bor: Uppsala.
Familj: Gift, två barn.
Yrke: Butiksägare.
Aktuell: Vinnare av Sveriges Mästerkock 2016 och med kokboken ”Varje dag är en fest” (Bonnier Fakta).
Blogg: catarinakonig.ellematovin.se
Instagram: @matfashionistan
När vi ringer upp Catarina berättar hon att ELLE mat & vin är hennes absoluta favorittidning:
– Det är typ den enda tidningen man vill köpa. Jag tror att jag har alla ex sparade.
Stort grattis till titeln Sveriges Mästerkock 2016!
– Tack! Det är helt ofattbart. Det är en så stor tävling och här är lilla jag liksom.
Förra året åkte du ut i slutkvalet i Gävle, men i år gick du hela vägen.
– Ja, det känns verkligen som en revansch. När jag åkte ut förra året kände jag att ”Fasen Cattis, du skulle inte ha varit så blyg. Du skulle ha bjudit på dig själv mer, för maten är bra”. Jag var jätteledsen, men kände att jag söker igen och går in och är Cattis hela vägen. Det gick lite bättre den här gången.
Vad har du för planer för framtiden?
– Jag hoppas att jag kommer pyssla mer med mat. Jag har en tjej som jobbar heltid i min butik, så om det dyker upp något som känns kul så har jag chansen. Mat är verkligen min passion, så om jag skulle få stå i mitt kök hela dagarna så skulle jag göra det.
Du har precis gett ut en kokbok med fantastiskt fina bilder och recept. Berätta mer om temat och hur du tänkte.
– Jag har väldigt mycket middagar hemma. Vi har gäster varje helg och jag älskar att planera fördrink, tilltugg, förrätt, huvudrätt och efterrätt. Precis som i programmet är jag väldigt petig med upplägg och tycker att det ska vara snyggt. Jag tycker att det ska vara en festlig knorr på maten och även i min vardag festar jag till det lite. Jag ville att boken skulle spegla mig och innehålla mina favoritrecept som jag gör hemma.
Här hittar du tre gratis recept ur boken >>
Var det viktigt för dig att recepten är enkla att laga?
– Ja, jag vill verkligen att vem som helst ska kunna peka på ett recept och kunna göra det. Många tycker att det är svårt att laga mat och vill ha enkla recept, men jag tycker själv att man kan laga fantastiska rätter genom att jobba enkelt.
Har du någon förebild i köket?
– Just nu finns det ganska många förebilder, inte minst juryn i Sveriges Mästerkock. Annars tycker jag att Tommy Myllymäki är väldigt inspirerande. När det gäller bakning tycker jag att Leila Lindholm är kul att se och Roy Fares är också fantastiskt duktig.
Vilket är ditt bästa matlagningstips?
– Jag tycker att man ska smaka av mycket. Häll inte bara i alla ingredienser och tro att det kommer att bli bra, utan var med och smaka upp och smaka fram. Många bara följer recept till punkt och pricka utan att smaka, men man måste våga vara kreativ och våga testa.