Gravad lax i endiv med dragonsås
01 dec, 2019
AvRedaktionen
Festlig laxrätt i ny kostym! Denna gravade lax serveras i endiv med en härlig och smakrik dragonsås. Perfekt som förrätt eller tilltugg.
Annons
6 portioner
Gravad lax:
3/4 dl (75 g) rörsocker
½ dl (50 g) havssalt
1 tsk fänkålsfrö
½ tsk stött korianderfrö
½ tsk hela rosépepparkorn
1 kg fryst laxsida
Dragonkräm:
1/2 kruka färsk dragon
1 dl grekisk yoghurt
1 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung
Salt
Till servering:
2 endiver
1 fänkål
1 bunt rädisor
Gör så här:
- Blanda rörsocker, havssalt, fänkålsfrö, stött koriander och rosépepparkorn och strö över laxen.
- Plasta in den tinade fisken med plastfolie eller dubbla fryspåsar, till ett paket som sluter tätt.
- Lägg på ett fat med hög kant och grava i kylskåp i 2 dygn.
- Hacka dragonbladen fint och blanda alla ingredienser till dragonkrämen så den får en fin ljusgrön färg.
- Smaka gärna av med lite extra senap, honung och salt. Låt stå kallt, gärna över natt.
- Plocka bladen från endiverna, ta bort de yttersta och de minsta bladen.
- Fördela endivbladen på ett fat.
- Skrapa bort kryddorna från den gravade laxen och skär den i tunna skivor.
- Rulla ihop skivorna och fördela på endiverna.
- Skiva fänkålen och rädisorna tunt, gärna med mandolin, och fördela över laxen.
- Servera med dragonsås.
Av: Nadia Mathiasen, Sanna Kekäläinen
Foto: Chris Tonnesen, Kirsi-Marja Savola
LÄS MER:
Annons