Gravad lax med asiatiska smaker
21 mar, 2020
AvRedaktionen
Ett måste till påskbuffén! Denna gravade lax med asiatiska smaker är både fräsch och god.
Annons
4 portioner
OBS – Laxen ska gravas i kylskåpet i 1–2 dygn före servering.
Gravad lax:
450 g färsk laxsida
1 ½ msk salt
1 ½ msk strösocker
1 msk olivolja
Limedressing:
2 cm färsk ingefära
1 ekologisk lime
½ msk honung
½ msk olivolja
Garnering:
Färsk koriander
Ev nigellafrö (svartkumminfrö)
Till servering:
2 morötter
Gör så här:
- Skär av skinnet från laxen och plocka bort eventuella ben.
- Torka laxen snabbt med hushållspapper.
- Blanda salt och socker i en skål.
- Gnid in laxen i olivolja och klappa in socker- och saltblandningen över fiskens båda sidor.
- Lägg laxen i en fryspåse, tryck ut så mycket luft som möjligt och förslut noga.
- Låt ligga i rums- temperatur en timme för att starta gravningen och låt sedan grava i kylen 1–2 dygn.
- Vänd ett par gånger under tiden.
- Skala morötterna och strimla i tunna skivor på längden med potatisskalaren.
- Lägg gärna strimlorna i en skål med iskallt vatten och låt stå i kylen fram till servering så blir de extra krispiga.
- Skala och riv ingefäran fint.
- Lägg i en skål och riv ner skalet från limefrukten.
- Tillsätt honung och saften från limefrukten.
- Droppa ner olivoljan under kraftig omrörning så du får en krämig dressing med luftig konsistens.
- Skär laxen i tunna skivor.
- Lägg upp på ett fat tillsammans med strimlade morötter.
- Strö gärna färsk koriander och svartkumminfrön över och servera med limedressingen.
Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Bjud på gravad lax på tre olika sätt
Annons