5 saker att grilla på utflykten
Nu när våren äntligen anlänt beger sig många ut i skog och mark för att fiska, campa, eller grilla. Men du behöver inte hålla dig till Bullens korv när magen kurrar, även om klassikern från barndomens skolutflykter är rätt oslagbar efter en dag i det fria.
Det finns en rad rätter som lämpar sig mer än väl för tillagning över eld, med ingredienser som dessutom inte kräver särskilt mycket utrymme i packningen.
Försök undvika aluminiumfolie när du tillreder rätterna! Smart är att linda in maten i bakplåtspapper och därefter avsluta med aluminiumfolie för att undvika brand.
Hämta inspiration från dessa 5 recept!
1. S’mores i glasstrut
Klassiska s’mores (ovan) består av en grillad marshmallow och ett lager choklad mellan två grahamskex. Du kan även fylla en glasstrut med marshmallows, chokladbitar och annan valfri topping, till exempel färska bär. Linda in i bakplåtspapper samt aluminiumfolie och placera på ett grillgaller över eld i cirka 7-10 minuter.
2. Pinnbröd med korvfyllning
Två klassiker som blir utomordentligt mumsiga tillsammans. Förbered degen hemma och ta med i en bunke. Rulla den i smala längder och linda runt korven på grillspettet. Grädda över eld i 6-8 min och vrid spetten så att de får en jämn fin färg.
3. Bananbåtar med choklad och hasselnötter
Skär ett långt snitt i bananskalet och öppna försiktigt. Fyll frukten med choklad, hasselnötter och kokosflingor. Avsluta med lite kanel och en nypa salt. Slå in i ett paket med bakplåtspapper och aluminiumfolie och värm på grillgaller i cirka 5-8 minuter.
4. Grillad brysselkål med senap
Så gott – och så enkelt. Trä upp brysselkålen som marinerats i senap på grillspett och grilla i 3-5 minuter på vardera sida. Perfekta som ett tillbehör till kött, men minst lika ljuvliga att äta som de är.
5. Baconlindad öring med färska örter och citron
Snitta öringarna och fyll dem med citronskivor och färska örter, exempelvis timjan och rosmarin. Linda med baconskivor och krydda med salt och peppar. Grilla i cirka 15-20 minuter och vänd fiskarna kontinuerligt tills de fått en fin gyllenbrun yta.
Obs! Var försiktig när du eldar i naturen! På Naturvårdsverket finns information om saker du bör tänka på innan du gör upp en öppen eld.