Grilla vegetariskt i sommar - 10 favoriter att lägga på grillen
1. Rostade rotfrukter
Låt rotfrukterna ta plats på grillen. Pensla t.ex. sötpotatis, palsternacka, morot, kålrot och rotselleri med BBQ-glaze och lägg på grillen. När de är färdiga så blanda upp med en fräsch grönsallad och gärna någon smakrik ost.
2. Blomkålskotletter
Blomkål är perfekt att grilla genom att skära den i kotletter. Pensla med en god glaze, t.ex. på olja, honung, citron och chili och servera med tabbouleh och smulad fetaost.
3. Grillad sparris med parmesan
Grön sparris är en höjdare på grillen och blir färdigt på nolltid. Jag serverar mina med rapsolja, flingsalt, hyvlad parmesan och ruccola.
4. Fetaost med citron och honung
Lägg ett paket fetaost i en liten folieform, toppa med sesamfrön och låt grilla tills den blir mjuk, varm och härlig. Servera den varma osten med pressad citron och honung.
5. Spetskål med olivolja och flingsalt
Förra sommarens stora succé – ni måste testa! Dela kålen i fyra klyftor och pensla med olivolja. Grilla på eftervärme, annars vissnar lätt bladen direkt. Lägg upp kålen på ett fat och smaka av med flingsalt och peppar.
6. Foliepaket med betor
Skiva förkokta och skalade rödbetor i mindre bitar, blanda med olivolja, rödvinsvinäger, salt och peppar. Lägg betorna i aluminiumfolie tillsammans med smulad fetaost och stäng foliepaketet. Värm på grillen några minuter och servera med ruccola.
7. Lök, lök, lök
Purjolök, rödlök, gullök, vitlök – ja, i stort sett all lök blir så söt och god på grillen och är ett givet tillbehör till precis allt på sommarbuffén.
8. Pizzafest på grillen
Även om man inte har en baksten kan man grilla pizza, se bara till att ha hög värme och att förgrilla degen någon minut innan så den blir krispig att hantera. Toppa med vegetariska favoriter som t.ex. zucchini, svamp, ruccola, fikon, chévre och voilá – en rikitig pizzafest.
9. Marinerade tofuspett
Skiva naturell tofu samt champinjoner, paprika, rödlök och zucchini i lika stora bitar. Gör en marinad på soja, rapsolja, cayennepeppar och vitlök och låt allting gotta sig i minst 20 minuter. Trä på spett, grilla och servera med en kall yoghurtsås.
10. Söta fruktspett
På grillens eftervärme passar det toppen att lägga dessa fruktspett med jordgubbar, ananas och persika. Pressa över lime, toppa med kokosflingor, lite lönnsirap och servera med vaniljglass. Sommarens enklaste dessert!
Foto Shutterstock/IBL