Grilla vegetariskt – våra gröna grillfavoriter
Grillad aubergine med nudelsallad och sesamströssel
Supergott, mättande, magiskt!
4 portioner
4 auberginer
1 msk sesamolja
Salt
2 msk sesamfrön
Miso- och ingefärsglaze:
1 msk risvinsvinäger
2 msk strösocker
1/2 dl vit misopasta
1 msk japansk soja
1 msk lime
1 msk riven ingefära
Sojamajo:
2 dl majonnäs
1 msk japansk soja
salt och svartpeppar
Nudelsallad:
1 pkt risnudlar, 180 g
3 salladslökar
1 liten rödlök
10–15 cm rättika
1/2 tsk chiliflingor
1 dl fisksås
1 lime, saften (ca 1/4 dl)
4 msk japansk soja
3 msk strösocker
1 tsk sesamolja
Topping:
1/2 dl jordnötter
1 kruka koriander
Gör så här:
- Arrangera grillen med briketter på ena halvan, tänd och vänta tills du har en grå glödbädd.
- Blanda samman ingredienserna till sojamajon och ställ kallt.
- Koka nudlarna enligt instruktionen på förpackningen. Spola i kallt vatten.
- Strimla salladslöken fint, skala rödlöken och strimla. Skala rättikan och riv den grovt.
- Blanda ner grönsakerna i nudlarna tillsammans med resten av ingredienserna. Toppa med koriander och hackade jordnötter.
- Blanda samman ingredienserna till glazen i en kastrull och koka upp, låt sjuda på låg värme ett par minuter tills det har en simmig konsistens.
- Dela auberginerna på mitten på längden och skär små skåror i snittytan.
- Pensla snittytan med sesamolja och strö över lite salt, grilla auberginerna hastigt över direkt värme så att de får färg.
- Flytta över till indirekt värme och pensla på glazen. Grilla tills aubergineköttet känns mjukt.
- Strö över sesamfrön och servera auberginerna ljumma tillsammans med glasnudelsalladen och sojamajon.
Grillad romansallad med ädelost, dadlar och valnötter
Sött, salt och bittert, gudomligt gott!
4 portioner
1/2 dl valnötter
2 romansalladshuvuden
Rapsolja
180 g ädelost
1/2 dl strödadlar
4 skivor surdegsbröd
Citronsmör:
50 g smör, rumsvarmt
1/2 citron, skalet
1 liten klyfta vitlök
1/2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Honungsvinägrett:
3/4 dl olivolja
1/2 dl vit balsamvinäger
1 klyfta vitlök
1 msk honung
Salt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Blanda samman ingredienserna till citronsmöret.
- Vispa samman ingredienserna till dressingen. Rosta valnötterna i en torr panna på medelvärme och hacka dem grovt.
- Dela salladshuvudena på mitten och pensla lite rapsolja över snittytorna. Grilla dem med snittytan nedåt tills de fått färg och mjuknat.
- Grilla brödskivorna på båda sidor.
- Arrangera salladen på ett fat eller på fyra mindre tallrikar. Smula över osten och strö över dadlar och valnötter.
- Ringla över dressingen och servera salladen tillsammans med en skiva grillat bröd med citronsmör.
Grillad ostfylld portabello med rostad färskpotatis
Sommarens godaste! Även perfekt som tillbehör till annat grillat.
4 portioner
4 stora portabellosvampar
Ostfyllning:
1 stor skiva ljust surdegsbröd
1 kvist färsk timjan
1–2 msk smör
1 liten vitlöksklyfta
250 g mozarella
Salt
Nymalen svartpeppar
Örtsås:
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 1/2 dl hackade örter (t ex persilja, dill och gräslök)
2 msk hackad färsk basilika
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk honung
1/2 citron, rivet skal
1/4 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Ugnsrostad färskpotatis:
800 g färskpotatis
1–2 msk olivolja
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Tillbehör:
70 g krispiga salladsblad
Gör så här:
- Rör ihop alla ingredienser till örtsåsen. Ställ kallt.
- Skär bort stjälken på svamparna, lägg hattarna åt sidan och hacka sedan stjälkarna fint.
- Skär bort kanterna på brödet och skär eller smula inkråmet i små bitar.
- Plocka bladen från timjankvistarna.
- Värm smöret i en panna och fräs svamp och brödsmulor med timjan på medelvärme några minuter, tillsätt den rivna vitlöken mot slutet. Riv mozarellan i grova bitar och vänd ner. Smaka av med salt och peppar.
- Salta portabellohattarna och grilla dem med ovansidan upp i ca 5 minuter, eller tills de fått färg. Vänd dem och fyll med oströran. Fortsätt att grilla med toppen ner i ca 5 minuter tills osten har smällt, gärna under lock.
- Dela potatisen i mindre bitar och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och strö över flingsalt och nymalen svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills de blivit gyllene och mjuknat.
- Servera den grillade portabellon med potatisen, den kalla örtsåsen och lite grönsallad.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner
LÄS MER: