Grillad currymarinerad tonfisk med avokadosalsa
4 personer
Du behöver:
600 g färsk tonfisk
Marinad:
3 msk rapsolja
1 msk curry
1 msk salt
1 msk citronsaft
3 msk sesamfrö
Avokadosalsa:
2 avokador (i skivor)
1 kruka gräslök (finskuren)
2 dl naturell yoghurt
1 tsk salt
Grillade tomater:
1 kg kvisttomater
olivolja och grovsalt
Mirin-dressing med grönsallad:
1/2 dl mirin
1/2 dl japansk soja
3 msk risvinäger
1 påse blandad sallad
Gör så här:
Vispa ihop marinaden. Lägg tonfisken på ett fat, marinera fisken ca 10 minuter per sida. Grilla tonfisken på direkt värme (se beskrivning på sidan 60) 2 minuter per sida, och låt den vila någon minut innan den skärs upp. Blanda ingredienserna till avokadosalsan. Pensla tomaterna med olja och salta. Grilla dem hela på svag värme ett par minuter, tills skalet spricker upp. Blanda ingredienserna till mirin-dressingen och blanda med salladen precis innan servering. Servera med tonfisken, tomaterna och salsan.
Att dricka till:
Bonterra Chardonnay (nr 16632) 129 kr, North Coast, Kalifornien, USA. Kraftfullt fruktigt torrt vitt vin med exotiska frukttoner och fat.