Grillad flankstek med örtmos och tryffel
24 nov, 2023
AvEva Boström
AvLouisa Lorang
Ibland vill man fira något eller bara lyxa till det helt enkelt – oavsett så är grillad flankstek med örtmos och tryffel perfekt för tillfället!
Annons
Grillad flankstek med örtmos och tryffel
Den tunna flanksteken steks på hög värme under kort tid. Köttet skärs tvärs över fibrerna.
Annons
6 portioner
Du behöver:
2 flankstekar (ca 700 g vardera)
2 msk olivolja till stekning
Salt och svartpeppar
Örtmos:
1 1/2 kg bakpotatis
350 g palsternackor
3 vitlöksklyftor
4 dl standardmjölk
2 kvistar färsk rosmarin
2 kvistar färsk timjan
2 nävar bladpersilja
50 g rumsvarmt smör
Salt
Vit tryffelolja
Sallad:
2 hjärtsallader
1/2 fänkål
1 purjolök
1 näve färsk dill
3 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Örtmos: Skala potatis och palsternackor och skär dem i grova bitar. Skala vitlöksklyftorna. Lägg allt i en kastrull med osaltat kallt vatten som precis täcker grönsakerna. Koka grönsakerna under lock i ca 20 minuter tills de är helt mjuka. Häll av ordentligt och lägg tillbaka i kastrullen.
- Skölj örterna och nyp persiljebladen av stjälkarna. Värm mjölken tillsammans med persiljestjälkar, rosmarin och timjan i en liten kastrull. Sila mjölken. Mosa potatis och palsternackor med en potatisstöt (eller använd en potatispress). Rör i smöret och tillsätt den varma mjölken. Smaka av moset med salt och toppa med vit tryffelolja.
- Gnugga flankstekarna med lite olja. Grilla dem i en grillpanna på hög värme i 3–4 minuter på varje sida. Krydda generöst med salt och peppar.
- Sallad: Skölj salladen. Skölj fänkål och purjolök och skär båda i tunna skivor, gärna med en mandolin. Blanda allt i en skål med dill. Droppa över olja och rödvinsvinäger, krydda med salt och peppar.
- Till servering: Servera skivor av flankstek med mos och sallad.
- Foto: Lisa Björner och Columbus Leth
Annons