Grillad flankstek med sötpotatis och tartarsås
6 personer
Grillad flankstek:
1 kg flankstek
3 msk dijonsenap
2 msk torkad dragon
salt och färskmalen svartpeppar
Sötpotatisklyftor:
800 g sötpotatis
1 tsk salt
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 msk äppelcidervinäger
1/2 dl olivolja
Tartarsås:
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
100 g kapris
50 g cornichoner
1 kruka gräslök
1/2 kruka slätbladig persilja
salt och färskmalen svartpeppar
Tillbehör:
grillade rotsaker t ex purjolök, morötter, paprika och squash
Gör så här:
Bred senap över hela köttet och krydda med dragon, salt och peppar. Låt marinera i kyl i 30 minuter.
Skala och skär sötpotatisen i klyftor. Koka dem i lättsaltat vatten tills de mjuknar, men fortfarande har lite tuggmotstånd. Häll av vattnet och pensla klyftorna med en blandning av äppelcidervinäger, paprikapulver, spiskummin och olja.
Rör ihop majonnäsen med crème fraichen. Rör ner hackade cornichoner och kapris tillsammans med hackade kryddörter. Smaka av med salt och peppar.
Grilla sedan det rumstempererade köttet på grillen cirka 8 minuter på varje sida. Låt vila under folie. Grilla sötpotatisklyftorna. Grilla rotsaker till, som tillbehör.
Recept: Marie Melchior
Fot: Betina Hastoft