Grillad fläskkotlett med bulgursallad och barbequesås
4 portioner
4 fläskkotletter
Bulgursallad:
250 g bulgur
1 zucchini
lite olivolja
Salt och svartpeppar
100 g torkade aprikoser
1 knippe slätbladig persilja
1 citron
Barbecuesås:
1 klyfta vitlök
2 ½ dl ketchup
1 dl farinsocker
½ dl honung
½ dl worcestershiresås
1 msk dijonsenap
2 msk soja
1 msk paprikapulver, gärna rökt
½ dl olja med neutral smak
½ dl äppelcidervinäger
Gör så här:
1. Börja med såsen: Pressa vitlöken och blanda med övriga ingredienser till såsen i en kastrull. Värm upp blandningen till kokpunkten. Ta från värmen och låt svalna.
2. Slå upp såsen på väl rengjord glasburk med lock. Den håller i upp till två veckor i kylskåp.
3. Koka bulguren enligt anvisning på paketet. Låt svalna.
4. Skiva zucchinin, pensla med olja och grilla på hög värme i 3–4 minuter. Krydda med salt och peppar.
5. Halvera aprikoserna.
6. Skölj och hacka persiljan.
7. Vänd ihop bulgur med grillad zucchini, aprikoser och hackad persilja. Smaka av med citronsaft, olivolja, salt och peppar.
8. Slå upp ca 4 msk barbecuesås i en liten skål och pensla kotletterna med sås.
9. Grilla på hög värme i 4–7 minuter på varje sida, beroende på tjocklek och huruvida de har ben eller inte.
10. Droppa lite barbecuesås över kotletterna och servera med bulgursallad och resten av barbecuesåsen vid sidan av. (Obs! Servera aldrig den sås som du penslat det råa köttet med.)
Av: Emma Martiny
Foto: Line Falck, Betina Hastoft
LÄS MER:
Lammkotletter med kirskålspesto, sparris och tomater