Grillad hummer med hemslagen bearnaise
4 portioner
4 delade humrar
Är ni inte så hungriga, räcker 2 delade humrar till 4 personer. Bearnaisesåsen ska serveras varm, men aldrig het. Såsen kan hållas varm en stund i vattenbad utan lock.
Bearnaisesås:
180 g osaltat smör
3 msk vitvinsvinäger
3 msk vitt vin
10 vitpepparkorn (grovmalda)
3 schalottenlökar (finhackade)
3 msk färsk dragon (finhackad)
3 äggulor
salt och nymalen vitpeppar
svartpeppar
1 msk persilja (hackad)
Serveras med:
hemgjord (helst) pommes frites och en grönsallad
Gör så här:
Smält smöret på svag värme i en liten kastrull. Skumma ytan så smöret blir klart. Blanda vinäger, vitt vin, vitpepparkorn, schalottenlök och hälften av dragonen i en liten kastrull. Koka utan lock tills 2 msk återstår, och låt svalna.
Sila hopkoket och tillsätt äggulor, salt och lite peppar och vispa samman. Sätt kastrullen i vattenbad eller värm såsen på mycket svag värme på spisen. Vispa hela tiden tills såsen är krämig och tjock. Ta kastrullen från värmen och vispa i det skirade smöret, först droppvis, sedan i en tunn stråle. Smaka av, krydda ytterligare om det behövs. Tillsätt den resterande dragonen samt persiljan.
Grilla hummern endast på köttsidan i ca 5 min. Servera med bearnaise, hemgjord pommes frites och en grönsallad.