Grillad kanelsockerkaka med marinerade jordgubbar
19 apr, 2022
AvLinn Grubbström
Har du inte testat att grilla efterrätten ännu så är det dags i år! Kanelsockerkakan får en spröd fin yta och serveras med marinerade jordgubbar och färskostkräm.
Annons
Grillad kanelsockerkaka med marinerade jordgubbar
Grillen ger kakan en spröd yta som passar perfekt med färskostskräm och bär.
4 portioner
Du behöver:
75 g smör
2 ägg
170 g (ca 2 dl) socker
1 tsk vaniljsocker
180 g (3 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
½ tsk stött kardemumma
1 dl mjölk
Färskostskräm:
2 dl vispgrädde
75 g naturell färskost
2 msk florsocker
Marinerade jordgubbar:
500 g jordgubbar
1 lime
1 tsk koncentrerad flädersaft
Garnering:
4 stjälkar mynta
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg, socker och vaniljsocker ljust och luftigt. Tillsätt smöret och vispa ihop ordentligt.
- Sikta ner vetemjöl, bak- pulver, kanel och kardemumma i smeten. Vänd ihop och rör sist ner mjölken med en slickepott.
- Klä en avlång brödform, ca 10x25 cm, med bakplåtspapper och häll ner smeten. Grädda kakan i ca 50 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller.
- Vispa grädden luftig. Vispa ner färskost och florsocker i grädden. Ansa jordgubbarna och skär dem i kvartar. Vänd ner bären i färskpressad limesaft och flädersaft och låt dra i lagen i 10 minuter.
- Skär kakan i tjocka bitar och grilla dem 2–3 minuter på varje sida. Servera med färskostskräm och marinerade jordgubbar. Garnera med färsk mynta.
Foto: Columbus Leth
Annons