Grillad kycklingfilé med picklade tomater och örtsås
06 sep, 2019
AvRedaktionen
Satsa på grillat! Denna kycklingfilé med picklade tomater och örtsås är en svårslagen favorit.
Annons
6 portioner
Här häller du över marinaden på kycklingen efter grillningen, genialt!
Du behöver:
ca 1 kg kycklingfiléer
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
Marinad:
1 dl vit balsamvinäger
1/2 dl vatten
2 dl olivolja
2 finrivna vitlöksklyftor
1 kruka finhackad persilja
2 tsk honung
1 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
Ugnsrostad potatis:
1 kg fast potatis
2 msk olivolja
1 msk flingsalt
3 krm nymalen svartpeppar
Picklade tomater:
400 g cocktailtomater
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
3 dl vatten
Örtsås:
1/2 dl olivolja
1 kruka basilika
1/2 klyfta vitlök
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
2–3 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
Till servering:
BBQ-sås
Gör tomaterna så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Blanda ättiksprit, strösocker och vatten i en kastrull.
- Koka upp och rör tills sockret löst sig, ställ åt sidan och låt svalna.
- Lägg tomaterna på en plåt med bakplåtspapper, ringla över lite olivolja och rosta 10–15 minuter tills tomaterna mjuknat.
- Lägg tomaterna i lagen och låt stå kallt i minst 2 timmar, men gärna ett helt dygn.
Gör så här:
- Blanda ingredienserna till kycklingmarinaden.
- Salta och peppra kycklingfiléerna runt om och grilla dem tills de fått fin yta och har en innertemperatur på 72°. Låt svalna. Skiva och häll över marinaden.
- Sätt ugnen på 200°. Dela potatisen i klyftor, behåll skalet på, och lägg i en ugnsfast form.
- Ringla över olivolja, strö över salt och peppar. Ställ in i mitten av ugnen och rosta tills gyllene, ca 25 minuter.
- Mixa olivolja, basilika och vitlök slätt och blanda ner i yoghurten till örtsåsen. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Servera kycklingfilén tillsammans med den rostade potatisen, örtsåsen, de inlagda tomaterna och BBQ-sås.
Av: Anna Wendt/Söderberg Agentur
Foto: Lennart Weibull
Assistent: Sara Idre
Annons