Grillad lax med primörsallad
12 jul, 2013
AvRedaktionen
Helgrillad lax är en bra bjudrätt. Grilla indirekt men se till att skinnet blir knaprigt och gott att äta. Och självklart måste skinnet vara fjällat. En glaze eller glasyr penslas på mot slutet av grillningen, eftersom den söta blandningen annars lätt kan brännas.
Annons
4 personer
Tid: 45 minuter
Du behöver:
1 laxsida (ca 1 kg)
salt
nymalen svartpeppar
1/2 dl finhackad färsk dill
Äpple- och citronglaze:
1/2 dl koncentrerad äppeljuice
1 dl färskpressad citronjuice
1/2 dl flytande honung
Primörsallad med brynt smör:
800 g färskpotatis
2 salladslökar (finstrimlade)
250 g färsk grön sparris
100 g smör
1 knippe rädisor (halverade)
1/2 dl finhackad dill
1/2 citron, pressad saft
salt
nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Salta, peppra och gnid in dill i laxen och grilla indirekt ca 25 minuter. Om man vill ha riktigt krispigt skinn på laxen kan man lägga den över glöden ca 5 minuter så får den krisp och färg. Laxen ska få en innertemperatur på ungefär 50°.
- Koka ihop äppeljuice, citronjuice och socker cirka 5 minuter. Låt svalna. Pensla laxen mot slutet av grillningen med glazen.
- Borsta och koka potatisen. Strimla salladslöken. Skala eventuellt sparrisen om den är grov. Koka sparrisen i saltat vatten cirka 3 minuter. Häll av och kyl i kallt vatten. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. När smöret tystnat bildas det ett fint skum på ytan. När smöret börjar dofta nötig knäck och du ser små bruna smulor i skummet är det dags att dra av det från värmen. Låt smöret stå några minuter så att det brynta proteinet faller till botten.
- Blanda potatis, lök, sparris, rädisor och dill med smör och pressad citron. Smaka av med salt och peppar.
Annons