Grillad lax med syrlig rödkål, spenatsallad & granatäpple
4 personer
Tid: 30 minuter
Du behöver:
1 klyfta färsk rödkål
2 dl surkål
olivolja
salt och svartpeppar
4 bitar färsk laxfilé
flingsalt
1 påse färsk bladspenat
Dressing:
1 granatäpple
4 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
salt och peppar
Gör så här:
Strimla rödkålen nålfint, med hjälp av kniv eller osthyvel. Lägg strimlorna i ett durkslag. Koka upp en kastrull med vatten och doppa ner durkslaget med kålen i vattnet i ett par sekunder, bara precis så kålen mjuknar lite. Blanda den avrunna rödkålen med samma mängd vit surkål, en skvätt olivolja, salt och peppar. Detta kan serveras varmt eller kallt.
Lägg laxen i en varm grillpanna och stek någon minut på varje sida. Är det tjocka bitar kan laxen steka klart i ugnen, cirka 5 minuter i 200°. Grilla annars klart i pannan, 3–4 minuter på varje sida. Laxen ska ha en rå kärna. Krydda med flingsalt och nymalen svartpeppar.
Skala med vass kniv loss skalet från granat-äpplet och dela frukten i mindre bitar med händerna. Pilla försiktigt loss kärnorna. Vispa ihop olja, vinäger, salt och peppar och blanda med kärnorna. Mosa försiktigt kärnorna med en gaffel, så får du en fin färg på dressingen.
Blanda dressingen med färsk bladspenat och servera med lax och surkål.
Recept: Cathrine Schück
Foto: Helén Pe