Grillad limeglaserad röding med sparrissallad och vaktelägg
Du behöver:
600 g färsk rödingfilé
3 vita sparrisar
3 gröna sparrisar
1 schalottenlök
6 vaktelägg + ett stänk ättiksprit
6 skivor vitt bröd
olivolja (till pensling)
Sockerlimeglasyr:
2 msk muscovadosocker
2 limer (saften)
2 msk saké (japanskt risbrännvin) eller mirin (japanskt matlagningsvin)
1/2 tsk svartpeppar
Gör så här:
Skär fisken i 6 portionsbitar. Koka upp glasyren och låt den svalna.
Skala sparrisen och hyvla den med osthyvel i tunna skivor. Skala och skiva löken. Knäck vakteläggen försiktigt så gulorna inte går sönder ned i en skål med lite ättiksprit. Låt stå 15 min. Sjud äggen i lite vatten i 2 min. Ta upp med sked och lägg äggen i isvatten.
Kantskär bröden, pensla med olivolja och grilla dem på bägge sidor. Pensla olja på fisken, salta och peppra. Grilla bitarna hastigt på ena sidan. Vänd och pensla med limeglasyren. Grilla tills fisken är precis klar, den kan gärna ha en rå kärna. Lägg en bit röding på varje bröd. Blanda sparrisen med de råa lökskivorna och lite av glasyren. Salta och peppra, och lägg upp som på bilden, där vi också serverade grillad kronärtskocka till.