Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Grillad olivpolenta med ugnsrostade rödbetor

22 maj, 2010
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

1 1/2 timme

Polenta är majsgryn som påminner om mannagryn och är glutenfritt. Servera som förrätt eller med grillat kött eller kyckling.

2 dl polentagryn

6 dl grönsaksbuljong

1 dl skivade svarta oliver

500 g små nyskördade rödbetor

2 msk olivolja

200 g fetaost

1 dl crème fraiche

1 msk olivolja (till stekning)

färsk timjan (till garnering)

Sätt ugnen på 225°. Vispa ner polentan i buljongen. Låt sjuda över låg värme i 10 minuter eller tills polentagrynen är mjuka. Rör ner oliverna. Bred ut polentakrämen, ca 1 1/2 cm tjockt, i en ugnsform, sköljd med vatten. Låt stelna i kylskåpet.

Borsta och skölj rödbetorna noggrant men låt rottråd och blast vara kvar. Det går även bra att använda större och icke nyskördade rödbetor, men då ska de skalas och skäras i klyftor. Häll olivolja i en ugnssäker form. Lägg ner rödbetorna och rör om så de täcks med olja. Baka i ugnen tills rödbetorna är mjuka, ca 20–50 minuter. Tiden kan variera beroende på storlek. När de är klara ska de vara så pass mjuka att det lätt går att föra ner en provsticka.

Rör ihop feta och crème fraiche till en kräm. Skär den stelnade polentan i 4 rutor. Häll lite olja i en stek- eller grillpanna. Stek polentan några minuter på var sida tills de får krispig yta och färg.

Lägg direkt upp polentan på ett fat. Klicka över lite fetakräm. Toppa sedan med rödbetorna och garnera med färsk timjan. Servera direkt.

Annons