Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatVintips till middagen

Grillad pizza bianco med räkor

09 jul, 2024
AvCarolina Soudah
Recept på grillad pizza bianco med räkor
Eva Hilden Smith
Som att det inte vore gott nog att tillaga pizzan på grillen så blir den här pizza bianco ännu godare med vitlöksfrästa räkor på toppen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood #5: PanzanellaBrand logo
Middag hos Wood #5: Panzanella

Grillad pizza bianco med räkor

Pizzan bakas med hemgjord pizza­deg som ska jäsa länge men du kan även använda 400–500 g färdigköpt pizzadeg om du vill att det ska gå fort.

Svårslaget god grillad pizza bianco med vitlöksfrästa räkor
Eva Hilden Smith
Annons

2 portioner

Du behöver:

Pizzadeg:

2 dl vatten
1 tsk salt
1 krm jäst
270 g (4 1/2 dl) vetemjöl special
Lite olja

Topping:

1 ½ dl crème fraiche
Salt och peppar
2 dl riven ost, gärna mozzarella och parmesan, blandat
12 stora räkor, MSC-märkta
1 msk olivolja
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
2 msk finhackad persilja
2 salladslökar, tunt skivade
½ citron, finrivet skal
Färsk basilika

Gör så här:

  1. Pizzadeg: Blanda ihop degen i en degblandare. Arbeta degen ordentligt ca 4 minuter. Täck med plastfolie och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur. Arbeta degen igen i maskin ca 5 minuter tills den är riktigt smidig. Lägg i en bunke med lite olja eller en inoljad plastlåda med lock. Låt jäsa 9 timmar i rumstemperatur.
  2. Dela degen i två och forma till två runda bollar med slät yta. Lägg i inoljade plastlådor och låt jäsa i kylskåpet 12–24 timmar. Ta ut degbollarna 1 timme innan pizzorna ska bakas.
  3. Sätt på grillen och värm ev en pizzasten på den. Forma degen med händerna till två pizzor på mjölat bakplåtspapper. Kavla inte och var försiktig så inte kanten trycks ner.
  4. Topping: Bred på crème fraiche, salta och peppra och strö på osten. Grilla på grillen på en baksten eller på ett hett galler som penslats med olja. Kolen ska vara fördelad längs grillens sidor (indirekt värme).
  5. Skala räkorna, grilla. Pensla med olja, strö över vitlök och persilja, salta. Toppa pizzorna med räkor, salladslök, citronskal och basilika.

Foto: Eva Hildén

Annons