Grillad ryggbiff med fänkålssallad och tryffelsmör
4 personer
Du behöver:
1,6 kg ryggbiff
Marinad:
1 dl rödvin
1/2 dl olivolja
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk färskmald svartpeppar
2 tsk farinsocker
Tryffelkryddsmör:
150 g rumstempererat smör
2 schalottenlökar
4 msk champagnevinäger
1 tsk tryffelolja
1 tsk rosmarin
1 tsk flingsalt
1 tsk nymald svartpeppar
sallad:
1 fänkål
150 g påse blandad sallad
Vinägrett:
3 msk olivolja
2 msk balsamicovinäger
1 tsk flingsalt
1/2 citron, saft och rivet skal
Gör så här:
Putsa köttet, lägg i plastpåse. Vispa ihop ingredienserna till marinaden, häll i påsen med köttet. Låt köttet marinera i kylen i minst 4 timmar.
Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg i en kastrull och häll över champagnevinäger, koka upp och låt puttra tills vinägern kokat in. Blanda löken med rumstempererat smör, tryffelolja och rosmarin, och smaka av med flingsalt och svartpeppar. Rulla ihop till en korv i bakplåtspapper, förvara i kylen till servering.
Sätt på grillen. Ta ur köttet ur plastpåsen och stick i en termometer. Grilla under lock på indirekt värme i cirka 45 minuter tills innertemperaturen är 60°. Vänd då och då så att alla sidor blir grillade. Ta ut, slå in i folie och låt vila 15 minuter innan servering.
Skär fänkålen så tunt du kan, gärna med mandolin. Låt vila i isvatten i 10 minuter. Häll av och blanda med salladen. Vispa ihop vinägretten och häll över salladen.
Servera köttet med sallad, tryffelsmör och grov baguette.
Foto: Columbus Leth