Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Grillad sparris med frästa räkor och saffransaioli

10 feb, 2017
AvRedaktionen
Grillad sparris med frästa räkor och saffransaioli.
Förrättslyx på en tallrik. Grilla sparris och fräs på några stora räkor. Strö basilika och salladsblad över en tallrik och servera med en ljuvlig, saffransdoftande aioli.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

8 personer

Tid: 50 minuter

Du behöver:

350 g sparris (ca 40 stycken)

4 msk olivolja (samt extra för pensling)

salt och peppar

800 g stora råa räkor (tinade om du väljer frysta)

skal och juice från 1 citron

1 näve basilikablad

3 nävar salladsblad

Gör så här:

Skär bort den träiga änden på sparrisen. Lägg 4–5 sparrisar i rad och trä dem på två korta grillspett. Pensla lätt med olivolja och salta och peppra. Skala räkorna men lämna stjärtarna kvar. Skölj och låt torka av på hushållspapper.

Gör saffransaioli enligt nedan.

Stek eller grilla sparrisen i 3–4 min tills de blivit mjuka, vänd då och då. Värm hälften av oljan i en panna (gärna ställd på grillen om det finns möjlighet), häll i räkorna och fräs i några minuter tills de fått en jämn rosa färg. Tillsätt citronskal och citronjuice samt den resterande oljan. Salta och peppra och värm upp tills oljan bubblar.

Lägg ett sparrisspett på varje tallrik och strö basilika och salladsblad över. Skeda lite räkor över bladen och tillsammans med lite sky. Servera med saffransaioli.

Saffransaioli:

För att göra saffransaioli, lägg 1 ägg, 2 tsk vitvinsvinäger, 1/2 tsk dijonsenap och lite salt och peppar i en skål med höga kanter. Sätt stavmixern i mitten av skålen och starta den. Tillsätt 1 dl olivolja i en tunn stråle. Lyft långsamt stavmixern upp genom mixen till dess att den tjocknat till majonnäs. Mortla 1 vitlöksklyfta, 1/2 tsk cayennepeppar, 1 nypa saffran och lite salt tills det blir en jämn massa. Tillsätt i majonnäsen och blanda väl.

Grillad sparris med frästa räkor och saffransaioli.
Grillad sparris med frästa räkor och saffransaioli.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons