Grillad sparris med frästa räkor och saffransaioli
8 personer
Tid: 50 minuter
Du behöver:
350 g sparris (ca 40 stycken)
4 msk olivolja (samt extra för pensling)
salt och peppar
800 g stora råa räkor (tinade om du väljer frysta)
skal och juice från 1 citron
1 näve basilikablad
3 nävar salladsblad
Gör så här:
Skär bort den träiga änden på sparrisen. Lägg 4–5 sparrisar i rad och trä dem på två korta grillspett. Pensla lätt med olivolja och salta och peppra. Skala räkorna men lämna stjärtarna kvar. Skölj och låt torka av på hushållspapper.
Gör saffransaioli enligt nedan.
Stek eller grilla sparrisen i 3–4 min tills de blivit mjuka, vänd då och då. Värm hälften av oljan i en panna (gärna ställd på grillen om det finns möjlighet), häll i räkorna och fräs i några minuter tills de fått en jämn rosa färg. Tillsätt citronskal och citronjuice samt den resterande oljan. Salta och peppra och värm upp tills oljan bubblar.
Lägg ett sparrisspett på varje tallrik och strö basilika och salladsblad över. Skeda lite räkor över bladen och tillsammans med lite sky. Servera med saffransaioli.
Saffransaioli:
För att göra saffransaioli, lägg 1 ägg, 2 tsk vitvinsvinäger, 1/2 tsk dijonsenap och lite salt och peppar i en skål med höga kanter. Sätt stavmixern i mitten av skålen och starta den. Tillsätt 1 dl olivolja i en tunn stråle. Lyft långsamt stavmixern upp genom mixen till dess att den tjocknat till majonnäs. Mortla 1 vitlöksklyfta, 1/2 tsk cayennepeppar, 1 nypa saffran och lite salt tills det blir en jämn massa. Tillsätt i majonnäsen och blanda väl.