Grillade kycklinglår med jalapeño-aoili
4 personer
Tips! Blötlägg träspetten i vatten en halvtimme, så de inte börjar brinna. Tänk på att alla ingredienserna till aiolin ska vara rumstempererade innan du börjar.
Du behöver:
800 g kycklinglårfilé
Marinad:
60 g färsk ingefära (skalad och strimlad)
1 lime (rivet skal och saft)
2 vitlöksklyftor (pressade)
1 msk soja
1 msk sesamolja
Jalapeño-aioli:
1 vitlöksklyfta
1 äggula
2 dl olivolja
1 dl matolja
2 dl färsk koriander (finskuren)
1/2 dl färsk mynta (finskuren)
1 jalapeño (urkärnad och finstrimlad)
1/2 msk salt
1 lime (rivet skal av + 1 msk limesaft)
Till servering:
2 krukor vattenkrasse (eller någon späd fin sallad)
samt 1 knippe rädisor
Gör så här:
Blötlägg träspetten. Blanda samman ingredienserna till marinaden i en rymlig skål. Lägg ner kycklingen och vänd runt. Plasta och ställ in i kylen 1 timme. Stöt vitlöken till aiolin i mortel och tillsätt äggulan. Rör ner oljorna, först mycket långsamt och droppvis, sedan i en stråle. Mixa de färska örterna med jalapeño, salt, limeskal och -saft i en mixer. Blanda ner örtmixen i aiolin. Trä upp köttet på små träspett (blötlagda i minst en halvtimme) och torka sedan av ytan från marinad. Grilla kycklingspetten i cirka 20 minuter. Vänd så de grillas jämnt. Kontrollera att köttet är genomgrillat och köttsaften genomskinlig. Servera spetten med aioli, och en sallad på vattenkrasse och skivade rädisor.