Grillade kycklingschnitzlar med citronsmörsky
Grillade kycklingschnitzlar med citronsmörsky
4 personer
Tid: 20 minuter
Servera gärna lättfräst bladspenat, rostad färskpotatis och/eller surdegsbröd till.
4 kycklingfiléer (gärna majskyckling)
lite olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar
1 citron basilikablad till dekoration
citronsmörsky:
1 schalottenlök
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong
1 ekologisk citron (saft och rivet skal)
2 msk smör
salt och nymald svartpeppar
2 tsk strösocker
Skär varje filé horisontellt i 2–3 skivor med en mycket vass kniv. Banka ut dem mellan smörpapper så tunt du kan med näven. Finhacka löken till skyn, och fräs den mjuk i oljan i en vid panna. Den får inte ta färg. Häll i vin, buljong, citronsaft och -skal och koka ner utan lock till två tredjedelar. Vispa i smöret i klickar och smaka av med salt, peppar och socker. Håll varmt. Pensla kycklingen med lite olja och grilla hastigt på het grill eller i grillpanna cirka 2 minuter på var sida. Salta och peppra. Dela citronen i halvor och grilla dem och bjud till kycklingen.
Recept: Liselott Forslin Foto Ulrika Ekblom