Grillade kycklingvingar med caesarsallad och salsa
Kycklingvingar:
20 st Reko kycklingvingar
1 msk salt
1 krm spiskummin
1 msk olivolja
3 msk hot sauce (ex. tabasco, siracha 50/50)
1 msk äppelcidervinäger
1 nypa flingsalt
Gör så här:
Marinera kycklingvingarna i salt, spiskummin och olivolja i 20 minuter. Sätt ugnen på 70 grader, lägg kycklingvingarna i en ugnssäker form och ta ut dem efter 30 minuter eller när de har en innertemperatur på 64 grader. Lägg vingarna på en het grill och grilla tills de har fått ordentligt med färg på båda sidorna. Lägg vingarna i en bunke med hot saucen, vinägern och skaka runt så såsen täcker. Salta med flingsaltet.
Grillad Caesarsallad:
4 st baby gemsallad
4 st morötter med blast
4 st rödlökar
8 st rädisor
1⁄2 blomkålshuvud
2 st skivor surdegsbröd
Hyvlad parmesan
Gör så här:
Dela salladen på längden, skär av det yttersta på roten och skölj noggrant. Skölj morötterna, löken, rädisorna och blomkålen ordentligt, dela ner i grova buketter, låt rädisorna vara hela. Låt grönsakerna få 2-3 minuter på vardera sida, grilla de mindre skurna grönsakerna på aluminiumfolie. Grilla surdegsbrödet och dela ner i grova krutonger. Salta grönsakerna och vänd ner i caesardressing, garnera med hyvlad parmesan och krutongerna.
Parmesandressing:
2 st ekologiska äggulor
50 g riven parmesan
4 st sardeller
1 msk kapris
4 st vitlöksklyftor
50 g dijonsenap
25 g rödvinsvinäger
10 g salt
svartpeppar från kvarn
0,5 liter matolja
100 g vatten
Gör så här:
Mixa äggulor, riven parmesan, sardeller, kapris, vitlök, senap, vinäger, salt, svartpeppar i en matberedare. Slå i matoljan droppvis tills du har en tjock majonnäs, slå i vatten när den blir för tjock. Tillsätt sedan den sista oljan.
Tomatsalsa:
10 st kvisttomater
2 msk salt
1 msk socker
2 st citroner, zest och saft
3 msk olivolja
1 röd chili, finhackad utan kärnor
2 st schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk finhackad koriander
1 msk finhackad persilja
salt
svartpeppar från kvarnen
Gör så här:
Dela tomaterna i fyra delar, mixa grovt i matberedaren, marinera i salt och socker. Slå allt i en sil, ställ in den i kylen och låt det droppa av över natten. Tillsätt citronsaft, zest, olivolja, chili, lök, vitlök, koriander, persilja och smaka upp med salt och peppar.
Recept: Frida Nilsson